Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Blev avskedad på sms

”Krya på dig, men om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet här.” Så skrev en chef till sin medarbetare på en tandklinik i sydöstra Sverige. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 för brott mot las och utebliven lön.
Lina Björk Publicerad 21 september 2018, kl 06:30
Kvinnan blev uppsagd via sms.

Kvinnan städade, svarade i telefon och bokade patienter på kliniken under våren men sjukskrev sig i maj på grund av den dåliga arbetsmiljön. Samma vecka fick hon ett sms från sin chef där han skrev: ”Jag hörde om din sjukskrivning. Krya på dig. Det är din rätt att arbeta hur du tycker är lämpligt, men jag är inte dum och om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet. Det är så för dig som för andra före dig.”

Unionen likställer sms:et med ett avskedande och kallade till förhandling med kliniken då man anser att det inte fanns någon grund för att kvinnan skulle få sluta på dagen. Hon fick inte heller någon slutlig lön för den månad hon hade jobbat.

Kliniken hävdade vid tvisteförhandlingarna att de inte hade avskedat kvinnan utan sagt upp henne och att den sista lönen betalats ut kontant.

Nu stämmer Unionen kliniken på sammanlagt 200 000 kronor för brott mot las plus utebliven lön.

Läs också:

Blev gravid - förlorade jobbet

Uppsagd utan förklaring

Sålde för dåligt - blev uppsagd