
De nya reglerna om organisatorisk och social arbetsmiljö, som trädde i kraft 31 mars 2016, innebär skärpta krav på landets arbetsgivare. Många företag vill nu lära sig hur man arbetar med reglerna i praktiken. Det är en förklaring till det växande intresset för arbetsmiljöutbildningar.
Den tydligaste trenden är att cheferna har blivit betydligt fler, förra året utgjorde de drygt hälften av deltagarna på utbildningarna. Många företag har också tagit chansen att få bidrag till utbildningen från AFA Försäkring.
– Vi ser en ökad medvetenhet. Generellt så når vi högre upp i de stora företagen nu än tidigare, allt oftare är ledningsgrupperna med och det är nytt, säger Marie Rubertsson Nerén, utbildningsledare som jobbar med företagsanpassade utbildningar på Prevent.
– När ledningen är med är det en tydlig signal om att arbetsmiljöfrågorna är viktiga, vilket ger avtryck på verksamheten. Att satsa på arbetsmiljö är också ett sätt att rekrytera ny personal.
Vilka förkunskaper cheferna som går utbildning har varierar stort. Störst behov finns kring grundläggande arbetsmiljökunskaper men också systematiskt arbetsmiljöarbete.
– Vissa har inte mycket kunskap alls. Det är ofta frågan om en grundutbildning i systematiskt arbetsmiljöarbete samt att få cheferna att förstår sitt ansvar och roll, säger Marie Rubertsson Nerén.
Under 2016 utbildade Prevent sammanlagt 12 600 personer, jämfört med 7 000 året innan. Störst intresse var det för utbildningar inom organisatorisk och social arbetsmiljö med 3 400 deltagare. Grundutbildningen Bättre arbetsmiljö hade 2 200 deltagare och Arbetsmiljö för chefer 2 100 deltagare.
Om Prevent
Prevent är en ideell organisation som hjälper företag och arbetsplatser att förbättra arbetsmiljön genom att informera, utbilda och ta fram produkter som är till hjälp i arbetsmiljöarbetet.
Prevent ägs av PTK, LO och Svenskt Näringsliv.