Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Rån mot apotek ökar

Antalet rån mot apotek har fördubblats. På lördagen hotades personal på ett apotek i Emmaboda med kniv och inom loppet av tre dagar blev tre apotek i Gävle utsatta för rån och rånförsök.
Johanna Rovira Publicerad
Fredrik Persson/TT
Medan antalet rån mot butiker i allmänhet minskar ökar butiksrånen mot apotek. Fredrik Persson/TT

Fastän antalet rån mot butiker har minskat hittills i år, har antalet rån mot apotek ökat. Svensk handel har, enligt tidningen Dagens Apotek, funnit att andelen rån mot just apotek fördubblats – första halvåret hade 15 apotek rånats, men sedan september har minst ytterligare fyra apotek varit utsatta för rån eller rånförsök.

På en och samma dag försökte rånare komma över droger på två olika apotek i Gävletrakten. På fredagen rånade två personer ett annat apotek i Gävle. I Emmaboda rånade en knivbeväpnad drogpåverkad man ett apotek på lördagseftermiddagen.

- Det har blivit vanligare med rån, men det beror på att vi tack och lov varit väldigt förskonade tidigare, säger Carina Jansson, tidigare ordförande för Farmaciförbundet och numera seniorkonsult på Unionen.

- Rånarna är oftast missbrukare som vet exakt vad de vill ha och vad som finns på apoteken. Alla anställda ska genomgå en utbildning om hur man beter sig vid hot och våld och får lära sig är att inte göra motstånd utan räcka över det rånaren begär. Företagen är väldigt bra på att hantera sådana här händelser och de drabbade får träffa psykologer och terapeuter för att bearbeta traumat, säger Carina Jansson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

8 tips - så jobbar du hjärnsmart vid skärmen

Blir du helt slut av jobbet vid datorn? Hjärnforskaren tipsar om hur du jobbar skärmsmart så att hjärnan håller över tid.
Elisabeth Brising Publicerad 17 mars 2025, kl 06:01
En man med huvudvärk på sin arbetsplats.
Blir du helt seg i kolan och får lätt huvudvärk av arbetet vid datorn. Jobba mer skärmsmart med de här tipsen från en hjärnforskare. Foto: Shutterstock
Sissela Nutley
Sissela Nutley, hjärnforskare. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Blir det långa dagar vid skrivbordet? Det är inte alltid lång skärmtid ger bättre resultat. Vår kognition kräver både variation och vila under arbetsdagen. Sissela Nutley, hjärnforskare vid Karolinska institutet, tipsar om hur du jobbar hjärnsmart. 

1. Fokustid på förmiddagen 

Din bästa tid för kognitivt komplicerade jobbuppgifter är på förmiddagen då vi har ett kortisolpåslag som hjälper hjärnans koncentration. 

2. Möten och rutinjobb efter lunch

På eftermiddagen passar det bäst att ha möten, mejlkorgstid och jobba med rutinuppgifter som inte kräver samma starka fokus. Planera för mindre skärmtid på eftermiddagen. 

3. Håll möten 45 minuter eller mindre

Sätt in standardläget för ett möte på 45 minuter eller bara 25 och ta sedan en rörelsepaus innan ni fortsätter. Avsätt inte en timme av bara farten. 

4. Många kortpauser

Var tjugonde minut ska du lyfta blicken minst 20 sekunder från skärmen för ögonens skull. Koncentrationsförmågan är bara på topp i högst 25 minuter i taget för något lite tråkigt. Res dig en gång i halvtimmen, titta ut och gör några tåhävningar. 

5. Gå inte från en skärm till en annan

Ta inte en paus från jobbet genom att kolla i din privata telefon, i alla fall inte jämt. För att det ska vara en bra paus för hjärnan ska aktiviteten vara en motsats till det du gjorde nyss. Som rörelse, vila eller social gemenskap.

6. Undvik boka möten på varandra

Lägg alltid in paus mellan möten. Under pandemin såg hjärnforskare att digitala möten utan paus emellan ökade stressen, vilket syntes i hjärnaktivitet och lägre engagemang. Men med bara tio minuters mindfulness-paus mellan mötena neutraliserades stressen. 

7. Ta kontroll över notiserna - och dig själv

Stäng av program och notiser du inte behöver när du ska koncentrera dig på en uppgift. Planera in när du ska använda vilka program. Våga stänga av och vara otillgänglig periodvis. 

8. Har du problem – snacka med chefen eller facket

Prata om hur det digitala arbetssättet och systemen påverkar arbetet och din hälsa. Fyll på med kunskap om hur arbetsplatsen kan förebygga hjärnstress och sjukskrivningar.