Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Miljöhänsyn kan stoppa Milkos flytt

Flytt av mjölkproduktionen från Östersund till Sundsvall gör att cirka 20 arbetstillfällen försvinner. Sifklubbens ordförande Viola Backlund begär utredning av miljökonsekvenserna.
Publicerad
Milkos ledning vill flytta mjölkproduktionen från Östersund till Sundsvall under 2005. Runt tjugo jobb försvinner om förslaget blir verklighet och sex nya tillkommer i Sundsvall.
- Naturligtvis skapar det oro inom företaget och de som kan ser sig om efter andra jobb, säger Viola Backlund, ordförande i Sifklubben på Milko.
Att flytta produktionen till Sundsvall innebär att mjölken kräver längre transportsträckor. I dag dricker länsborna upp den dricksmjölk som produceras i Östersund. Milko är miljöcertifierade.
- Sif har varit drivande i den här frågan och att utreda miljökonsekvenserna är ett första steg, säger Viola Backlund.
- Det här är fråga om företagets trovärdighet. Förslaget kommer att öka belastningen på miljön, säger Staffan Åström, styrelseledamot i Sifklubben på Milko.
Företaget ökade omsättningen under år 2001. Ledningens förslag kommer bland annat efter ett krav från Arbetsmiljöinspektionen om förbättringar i Östersund. Företaget måste också investera i bland annat nya förpackningsmaskiner.

HELEN ELVINGDAL

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

”Kontoret blir mer som ett showroom”

Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, ser kontoret som en allt mindre viktig del av arbetslivet.
Publicerad 5 maj 2025, kl 11:00
Tillbaka till kontoret. Jimmy Rosén, vd, Angry Creative.
Seniora medarbetare kan jobba på distans, men yngre behöver kontor för att fungera optimalt, menar Jimmy Rosén på Angry Creative. Foto: Privat/Colourbox.

Kontoret har sin plats i det moderna arbetslivet, men det är mer en parentes än något ristat i sten. Det menar Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, som utvecklar e-handelslösningar för industribolag. Han jämför utvecklingen för kontor med vad som sker inom handel och köpcenter.

– Butikerna fungerar alltmer som showroom medan handeln flyttar online. Köpcenter har färre stora butiker och fler restauranger och krogar. Internet är den stora möjliggöraren där vi får större utbud, och vi möts fysiskt bara för det som inte kan upplevas via en skärm.

Behov av fysiskt kontor minimalt

På Angry Creative arbetar seniora konsulter med lång erfarenhet, vilket gör att behovet av ett fysiskt kontor är minimalt – åtminstone för dem.

– Våra anställda är extremt autonoma och skapar stort värde varje minut de arbetar. De rekryteras sällan lokalt, så vi satsar i stället på en digital kultur med humor och empati.

Men för juniora medarbetare ser det annorlunda ut. Att jobba hemifrån fungerar i teorin, men i praktiken blir det en mardröm, menar Jimmy Rosén.

– Juniorer fastnar lätt på enkla problem och behöver någon nära som kan hjälpa dem vidare. Ska de jobba på distans krävs schemalagda avstämningar varannan timme, då försvinner all produktivitet. Vi har mätdata som visar att de arbetar upp till åtta gånger långsammare om de inte får löpande coachning. På ett kontor är det enklare – och trevligare – att fånga upp om de är på väg åt fel håll.

Kontor viktigt för att samla team

På Angry Creative har man därför valt att standardisera och automatisera mer, vilket har minskat behovet av juniora medarbetare. Men inom digital marknadsföring, där AI driver utvecklingen framåt, fyller kontoret en viktig roll för att samla teamet.

– Där är allt nytt och förändras hela tiden. Det finns ingen som har tio års erfarenhet, så där är juniorernas energi avgörande. De seniora hänger ofta inte med i den snabba utvecklingen, men de kan stötta med struktur och strategiskt tänkande. I den miljön är kontoret lysande, säger Jimmy Rosén.

Enligt honom har kontoret blivit ett showroom – en plats för specifika behov snarare än en självklar mittpunkt i verksamheten.

– Det används främst för de yngre medarbetarna och representation, gärna med närhet till restauranger och after work. I dag går en mindre del av omsättningen till kontor och mer till att skapa digitala arbetsmiljöer med AI, automation och smarta system, säger han.