Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Dålig hörsel kan vara fraktur

Nej – stoppa inte fingrarna i örat när kollegan börjar tjattra eller chefen mal på om sina barn. En ny svensk studie visar att det kan leda till hammarfrakturer och hörselskador.
Johanna Rovira Publicerad 20 mars 2019, kl 10:33
Colourbox
Du ska inte stoppa fingrarna i örat ... Colourbox

Har kollegorna börjat mumla mer på senare tid? Behöver du inte stoppa fingrarna i öronen lika ofta som förr för att blockera ovälkommet pladder i kontorslandskapet? Det kan bero på att du ådragit dig en hammarskaftsfraktur. Det är tydligen vanligare än man tidigare trott att man kan skada hammarskaftet i örat om man stoppar fingret i örat, till exempel efter att man badat och sedan dragit ut fingret så det uppstått undertryck, visar en ny avhandling vid Umeå universitet.

Under tio år upptäcktes bara i Norrbotten (där kollegor inte är mest kända för att tjattra) ett tiotal fall av hammarskaftsfraktur. Före studien fanns det bara cirka 50 fall i världen beskrivna i den medicinska litteraturen.

Symtomen på hammarfraktur är övergående smärta, ibland tinnitus och bestående nedsättning av hörseln. Till skillnad från andra ben i kroppen nybildas inte örats ben utan frakturen måste antingen lagas med bencement kirurgiskt, ersättas med en specialdesignad hammarprotes eller så måste städet plockas ur och omformas innan det sätts tillbaka mellan trumhinna och stigbygel.

Läs även: Miljoner lider av tinnitus

– Även om man inte kan räkna med att få tillbaka fullt lika bra hörsel som innan skadan, är det ändå viktigt att veta att det faktiskt finns behandlingar och att det därför lönar sig att söka vård, säger läkaren bakom avhandlingen, Anders Niklasson, i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljö

Stress skördar nästan 800 liv om året

Varje dag dör mellan åtta och nio personer av sitt jobb. Det menar Arbetsmiljöverket som i en ny kunskapsöversikt bland annat visar att 772 personer årligen mister livet i förtid på grund av stress.
Johanna Rovira Publicerad 23 mars 2023, kl 13:51
Stressad man i kontorslandskap, tar sig för huvudet.
Stress på jobbet beräknas leda till nästan 800 fall av arbetsrelaterade dödsfall per år, enligt Arbetsmiljöverket. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Årligen dör mellan 30 och 50 personer i olyckor på svenska arbetsplatser. Men betydligt fler mister livet i så kallade arbetsrelaterade sjukdomar – omkring 3000 personer sammanlagt beräknas dö i förtid på grund av det de exponeras för på ohälsosamma arbetsplatser.

 I dag kommer åtta, nio personer att dö en för tidig död på grund av vad de utsatts för i jobbet. Det är oacceptabelt att folk dör i förtid på grund av arbetet när vi vet att mycket går att förebygga, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Skiftarbete, motoravgaser, asbest och damm är stora arbetsmiljöbovar som påverkar hälsan så pass att man löper stor risk att dö i förtid, visar Bengt Järvholm, forskare vid Umeå universitet, i kunskapsöversikten Arbetsrelaterade dödsfall i Sverige, som han gjort på uppdrag av Arbetsmiljöverket.

Men stress orsakad av hög arbetsbelastning i kombination med att inte kunna påverka arbetsuppgifterna, är ännu mer fatalt för hälsan  772 personer  uppskattas årligen mista livet på grund av stress. 

Samband mellan självmord och mobbning

Bengt Järvholm fick också uppdraget att titta på sambandet mellan mobbning och självmord och han konstaterar att en av tio utsätts för mobbning i arbetslivet. Enligt ny forskning finns det samband mellan var tjugonde fall av självmord och mobbning på jobbet.

 Det är kanske samma antal som begår självmord på grund av att man kränks eller mobbas på jobbet, som mister livet i dödsolyckor, säger Bengt Järvholm.

Kunskap är a och o när det handlar om att minska och förebygga stressen, enligt Bengt Järvholm, som också anser att god arbetsmiljö skulle kunna vara ett kriterium vid upphandlingar och investeringar.

  God arbetsmiljö är lönsamt, det är forskarna överens om, säger Bengt Järvholm.

Antal arbetsrelaterade dödsfall per år

Olycksfall - 37,0

Stress - 772,4

Skiftarbete  -727,7

Damm (KOL) - 421,4

Asbest ­- 267,5

Kvarts - 125,2

Motoravgaser - 547,4

Passiv rökning - 194,8

Svetsrök - 71,0

Joniserande strålning - 4,8

Osäkrare samband

Buller -777,4

Ihållande tungt fysiskt arbete - 1 548,8