
Unionens arbetsmiljöbarometer firar tio år (fast den allra första barometern gjordes i Sifs regi, den andra ihop med HTF) och siffrorna visar att det systematiska arbetsmiljöarbetet minskar ute på arbetsplatserna i år igen. Både vad gäller förekomst och kvalitet.
Men i mars nästa år träder nya arbetsmiljöföreskrifter i kraft och det kommer att göra skillnad, tror Unionens utredare Daniel Gullstrand, som författat rapporten Arbetsmiljöbarometern.
– I år var nog det sämsta året. Jag tror det långsamt kommer att bli bättre eftersom de nya föreskrifterna ger signaler om att arbetsmiljö är viktigt att jobba med.
Största arbetsmiljöproblemet ute på företagen är fortfarande chefer och ledarskap. På andraplats kommer stress och arbetsbelastning och tredjeplatsen delas av tre frågor: Den fysiska arbetsmiljön, kompetensutveckling samt trivsel och socialt klimat som klättrat upp sedan föregående år.
Enligt barometern finns en koppling mellan det systematiska arbetsmiljöarbetet, som till exempel kan vara att utföra riskbedömningar eller upprätta handlingsplaner, och den psykosociala arbetsmiljön. På arbetsplatser där arbete bedrivs är den psykosociala arbetsmiljön bättre.
Men arbetsgivarsidan delar dock inte bilden i av att det systematiska arbetsmiljöarbetet inte fungerar som det ska på många arbetsplatser.
– Det här är arbetsmiljöombudens bild, sade Kresimir Iveskic, arbetsmiljöexpert på Teknikföretagen, under torsdagsmorgonens seminarium då rapporten presenterades.