
Stress och psykiska påfrestningar är sedan två år tillbaka den vanligaste formen av besvär på arbetsplatser i Sverige och siffror från Försäkringskassan visar att sjukskrivningarna ökar inom i stort sett alla yrken.
Läs mer: Sjukfrånvaron ökar mest bland högutbildade
Vid Arbetsmiljöverkets inspektion av totalt 1 600 arbetsplatser fick 55 procent krav på åtgärder. De vanligaste bristerna är att arbetsgivaren inte har undersökt och bedömt riskerna för att förebygga arbetsrelaterad stress i tillräckligt hög grad.
– Alla arbetsgivare har en skyldighet att fånga upp risker för arbetsrelaterad stress på samma sätt som man undersöker andra risker för ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen. Det är allvarligt att många arbetsgivare inte jobbar mer aktivt med att förebygga stress med tanke på att ohälsan ökar stadigt inom det här området, säger Britt-Marie Henriksson, projektledare för den EU-initierade kampanjen Friska arbetsplatser förebygger stress, i ett pressmeddelande.
I inspektionerna, som genomfördes under oktober månad, ingick bland annat 244 arbetsplatser inom media samt IT- och telekombolag. I den gruppen fick 46 procent krav på åtgärder.
Bland advokatbyråer, revisionsbyråer och redovisningskonsulter fanns brister som ledde till krav hos runt hälften. Hos revisionsbyråerna var höga stresstoppar i samband med bokslutstider och hög personalomsättning två återkommande problem.
Inom gruppen religiös verksamhet, exempelvis samfund, hade 63 procent av de 129 besökta arbetsplatserna brister.
Exempel på inspekterade branscher:
Bransch Där krav ställts
Hotell/restaurang 65%
Förskola 56%
Juridisk och ek. konsultverksamhet 1) 49%
Öppenvård/tandläkarmottagningar 46%
Information/kommunikation 2) 45%
1) Advokatbyråer, revisionsbyråer, redovisningskonsulter
2) Media, IT-bolag, telekommunikation
Källa: Arbetsmiljöverket