Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Viktigt att arbetsgivare tar klimatansvar

85 procent av svenskarna tycker att det är viktigt att deras arbetsgivare tar ett klimatansvar. Samtidigt underkänner en femtedel arbetsgivarnas klimatarbete.
Sofia Broomé Publicerad 23 april 2019, kl 15:09
Henrik Montgomery/TT
Henrik Montgomery/TT

Nästan en tredjedel av arbetstagarna vill engagera sig i arbetsplatsens klimatarbete ganska mycket eller mycket. Viljan att engagera sig skiljer sig varken mellan kön eller ålder, enligt en undersökning från Manpower group.

– Svenskarnas engagemang för klimatet är stort. Vi har länge pratat om att vi som konsumenter ställer ökade krav på företagens klimatansvar och naturligtvis är det samma sak som arbetstagare. De flesta vill jobba på en arbetsplats som anstränger sig för att göra gott, säger Mikael Jansson, vd för Manpower group Sverige, i ett pressmeddelande.

Två tredjedelar tycker att deras arbetsgivare har ett bra klimatarbete men nästan en femtedel tycker att det är underkänt. De som planerar att byta jobb inom det närmaste halvåret ger arbetsgivaren lägre betyg för klimatarbetet.

– Även om klimatansvar inte är en dealbreaker i dag så kommer arbetsgivarens klimatarbete att påverka möjligheterna att anställa i framtiden. För många unga är klimathotet en oerhört viktig fråga och vi har redan nu studenter som har gått samman för att välja bort potentiella arbetsgivare som inte tar klimatansvar, säger Mikael Jansson.

14 procent av arbetstagarna har låtit bli att söka ett jobb för att de tycker att arbetsgivaren inte tar tillräckligt stort klimatansvar.

2 307 anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande hade svarat på undersökningen.

Läs också: Studenter kräver att arbetsgivarna tar klimatansvar

Arbetsmarknad

Nära 250 får lämna Telia i Sverige

Telia Company meddelade nyligen att personalstyrkan ska minskas med 1500 personer. 230-240 svenska medarbetare tvingas lämna företaget.
Lina Friberg Publicerad 31 januari 2023, kl 13:23
Jessica Gow / TT
- Medlemmarna är informerade om läget och berörda medarbetare kommer få besked i början på mars, säger Stefan Carlsson, klubbordförande på Telia Company. Foto: Jessica Gow / TT

 Vi i befinner oss mitt i en pågående förhandling med företaget och kommer försöka omplacera så många som möjligt, men 230-240 personer kommer att tvingas lämna företaget. Medlemmarna är informerade om läget och berörda medarbetare kommer få besked i början på mars, säger Stefan Carlsson, klubbordförande på Telia Company.

"Ingen större oro"

Telia Company - som har sin huvudsakliga verksamhet i Norden och Baltikum -  befinner sig sedan två år tillbaka i en omstrukturering där koncernen ska blir mer digital. De senaste veckorna har man lämnat två besked om ytterligare neddragningar. Först meddelade vd Allison Kirkby att personalstyrkan ska minskas med 1 000 personer. Några dagar senare kom ett nytt besked, 1500 tjänster ska bort från koncernen.

Hur är stämningen hos er just nu?

   Det är ingen större oro. Naturligtvis har vi medlemmar som hör av sig till oss med frågor, men vi har befunnit oss i den här omstruktureringen ett tag nu som träder i kraft i början av april, säger Stefan Carlsson, klubbordförande på Telia Company.

Enligt TT redovisade Telia en förlust på minus 18 715 miljoner före skatt för fjärde kvartalet 2022, jämfört med vinsten på 1 181 miljoner kronor motsvarande period 2021.