Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Unionen kan starta tankesmedja

Facken behöver matcha arbetsgivarnas satsningar på opinionsbildning. Det tycker Theres Sysimetsä, som fick bifall för en motion i ämnet till kongressen.
Linda Svensson Publicerad

Arbetsgivarna, och då främst Svenskt Näringsliv, lägger enorma resurser på opinionsbildning varje år. De finansierar en rad tankesmedjor, forskningsinstitut, tidningar och tv-kanaler som tar fram material till nytta för arbetsgivarna.

Theres Sysimetsä tycker att facken borde kunna åstadkomma detsamma.

- Om vi inte ska tappa mark måste vi ta plats. Vi kan inte fortsätta stå och titta på när vår motpart skaffar sig hela tolkningsföreträdet.

Men ska Unionen ensam stå bakom en tankesmedja?

- Någon måste börja och Unionen är både stort och kapabelt nog att ta på sig utmaningen. Sedan hoppas jag verkligen att resten av facken följer med, säger Theres Sysimetsä.

Förbundsstyrelsen svarade i sitt yttrande att opinionsbildning är viktigt, men tycker att den nystartade enheten för politik, opinion och påverkan, POP, jämte vissa tvärfackliga samarbeten är tillräckligt nu. Men kongressen höll inte med.

- Jag trodde inte att jag skulle behöva debattera med en enhälligt vald ordförande klockan halv tio på kvällen. Men det gick ju vägen. Om vi inte gjort prioriteringen att satsa tror jag att vi hade ångrat oss, säger Theres Sysimetsä.

Kongressen röstade för att förbundet utreder möjligheten att starta en tankesmedja.

Hur ska du göra för att resultatet inte bara blir en utredning?

- Jag ska påminna mina vänner i förbundsstyrelsen och fortsätta visa våra medlemmar hur viktig påverkan är, säger Theres Sysimetsä.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.