Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Tusentals jobb i nytt forskningscentrum

Nu satsas 3,5 miljarder på ett gigantiskt biomedicinskt kluster i Mölndal. Tanken är att området ska rymma 7 000 anställda och utveckla framtidens mediciner. Unionen välkomnar satsningen.
Ola Rennstam Publicerad
Zynka
Innovationsklustret ska ligga intill Astra Zenecas anläggning i Mölndal, söder om Göteborg. Zynka

I dag, fredag tas första spadtaget för ett stort innovationskluster i Mölndal intill Astra Zenecas anläggning söder om Göteborg. Inom fem till åtta år beräknas området bestå av 350 stora och små företag inom biomedicinsk forskning.

Förhoppningen är att det 100 000 kvadratmeter stora området ska ge 7 000 nya arbetstillfällen. Här är det tänkt att framtidens mediciner och hjälpmedel inom hälsosektorn ska utvecklas.

Projektet är en investering på 3,5 miljarder kronor och har initierats av Astra Zeneca, Next Step och Vectura Fastigheter. Tanken är att klustret ska bli något liknande inom hälsosektorn som Lindholmen Science Park, en företagspark inom fordonsindustrin som just nu växer upp på andra sidan Göta älv.

Unionen är positiva till satsningen.

– Klustret i Lindholmen har blivit en oerhörd framgång utifrån ett Göteborgsperspektiv men också för Sverige i stort. Vi ser att företag söker sig dit för att vara nära andra aktörer och utbyta erfarenheter. Kan området i Mölndal bli något liknande inom life science låter det väldigt spännande, säger Pierre Svensson, chef på Unionens regionkontor i Göteborg.

Han tror att innovationsklustret kan gynna Unionens medlemsgrupper på sikt.

– Många av våra medlemmar jobbar inom de här branscherna och etableringen kommer att dra folk till regionen. Det kommer att byggas bostäder, vilket skapar arbetstillfällen i de sektorerna.

Life science

En tvärvetenskaplig forskningsgren som inkluderar bio- och medicinteknik samt läkemedel, men också miljö och hållbarhet.
Kunskapen inom life science utvecklas ur samarbeten mellan den akademiska forskningen och näringslivet. Branscher som ingår är bland annat medicinteknik, läkemedel, livsmedel och jordbruk.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.