Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Stark arbetsmarknad men många långtidsarbetslösa

Inte sedan före finanskrisen har antalet varsel om uppsägning varit så lågt som i fjol. Arbetslösheten fortsätter också att sjunka. Det rapporterar Arbetsförmedlingen i dag. Samtidigt ökar andelen som varit utan arbete en längre tid.
Gabriella Westberg Publicerad
Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen

Enligt Arbetsförmedlingen beror de goda siffrorna på att Sverige för närvarande har högkonjunktur och en stark arbetsmarknad. Senast antalet varsel låg på en så låg nivå som 2015 var för åtta år sedan, före finanskrisen.

I fjol varslades drygt 43 000 anställda, att jämföra med 47 000 året före och runt 100 000 under finanskrisen. I slutet av 2015 var 8 procent av den arbetsföra befolkningen, eller 381 000 personer, inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, vilket innebär en minskning med 4 000 jämfört med året innan.

- Vi har en fortsatt stark arbetsmarknad och det är naturligtvis positivt att antalet inskrivna arbetslösa minskar. Men samtidigt ser vi en utveckling där allt fler riskerar att fastna i långa tider av arbetslöshet, säger Mats Wadman, analysdirektör vid Arbetsförmedlingen, i en presskommentar. 

En större andel av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete under en längre tid. I slutet av december 2015 hade 218 000 personer varit arbetlösa i sex månader eller mer, vilket innebär en ökning med 7 000 personer jämfört med året innan.

- För att dessa personer ska komma ut i arbete behövs fortsatta insatser inom ramen för arbetsmarknadspolitiken, som praktik eller subventionerade anställningar. Men många behöver också bygga på sin utbildning och dessa möjligheter finns inte hos Arbetsförmedlingen. Här har skolväsendet en viktig roll, säger Mats Wadman.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.