
Enligt Arbetsförmedlingen beror de goda siffrorna på att Sverige för närvarande har högkonjunktur och en stark arbetsmarknad. Senast antalet varsel låg på en så låg nivå som 2015 var för åtta år sedan, före finanskrisen.
I fjol varslades drygt 43 000 anställda, att jämföra med 47 000 året före och runt 100 000 under finanskrisen. I slutet av 2015 var 8 procent av den arbetsföra befolkningen, eller 381 000 personer, inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, vilket innebär en minskning med 4 000 jämfört med året innan.
- Vi har en fortsatt stark arbetsmarknad och det är naturligtvis positivt att antalet inskrivna arbetslösa minskar. Men samtidigt ser vi en utveckling där allt fler riskerar att fastna i långa tider av arbetslöshet, säger Mats Wadman, analysdirektör vid Arbetsförmedlingen, i en presskommentar.
En större andel av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete under en längre tid. I slutet av december 2015 hade 218 000 personer varit arbetlösa i sex månader eller mer, vilket innebär en ökning med 7 000 personer jämfört med året innan.
- För att dessa personer ska komma ut i arbete behövs fortsatta insatser inom ramen för arbetsmarknadspolitiken, som praktik eller subventionerade anställningar. Men många behöver också bygga på sin utbildning och dessa möjligheter finns inte hos Arbetsförmedlingen. Här har skolväsendet en viktig roll, säger Mats Wadman.