Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Sänkta studielån ska locka fler till landsbygden

Om man flyttar till landsbygden för att bo och arbeta ska ens studielån skrivas ned med upp till 30 000 kronor per år. Det föreslår Kommunutredningen. En idé som välkomnas av Maria Karlsson, Unionens regionchef i Norrbotten.
Anita Täpp Publicerad 20 februari 2020, kl 15:22
Per Larsson / TT, Colourbox
En del kommuner i Norrbotten har problem att rekrytera kompetens till gruvnäringen och IT-branschen. Per Larsson / TT, Colourbox

Tanken är att den som har en akademisk utbildning och sedan väljer att jobba och bo i en kommun med stora rekryteringsproblem ska få sitt studielån nedskrivet med upp till 30 000 kronor per år.

Förslaget finns i Kommunutredningen som nu har lämnats till regeringen och ska gälla i ett 60-tal kommuner. En del av dessa ligger i Norrbotten där man har stora problem med att hitta rätt kompetens i många branscher.

– Det gäller bland annat inom IT och inom gruvföretagen där man söker många ingenjörer. Men också inom vården. Och vad gäller tandläkare och lärare har vi en jätteutmaning, säger Maria Karlsson, Unionens regionchef i Norrbotten.

I regionen gör kommuner och näringsliv insatser genom att försöka rekrytera arbetskraft från utlandet liksom genom att knyta kontakter med studerande vid Luleå universitet, för att försöka få dem att stanna kvar i Norrbotten.


Maria Karlsson, Unionen Norrbotten.

– En del stannar. Men många kommer ju hit för att studera och då väljer man sedan kanske ändå att flytta tillbaka dit man kommer ifrån, säger Maria Karlsson.

Vad tycker du om förslaget?
– Det finns absolut en poäng i det. För någonstans handlar det om att om man blir kvar någonstans och börjar bygga upp sitt liv där så stannar man också lättare kvar. Och jag tror det här kan bidra till det, för att man ska ta det steget.