Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Saab inleder förhandling med Thyssen Krupp

Saab förhandlar med Thyssen Krupp om att köpa företagets anläggningar i Sverige. Det skulle innebära att Saab tar över hela den svenska ubåtstillverkningen. Unionenklubben välkomnar ägarbytet.
Linnea Andersson Publicerad
Kockums AB
HMS Gotland i San Diego Kockums AB

- Som Unionenordförande känns det bra om de köper för då kommer all personal med. Vi har sagt länge att det måste komma till en lösning, personalen mår inte bra av att inte veta, säger Ingrid Holmberg, ordförande på Unionenklubben i Malmö.

Än så länge är det eventuella köpet bara i förhandlingsstadiet, men Ingrid Holmberg säger att det ändå känns om en liten lättnad för många som har varit oroliga.

Utvecklingen och tillverkningen av de svenska ubåtarna sköts av Kockums som är dotterbolag till tyska Thyssen Krupp. Under måndagmorgonen skrev Saab och Thyssen Krupp under en avsiktförklaring om att inleda förhandlingar om ett köp av den svenska verksamheten i Malmö, Karlskrona och Muskö. Avtalet är inte bindande och dessutom villkorat med att myndigheterna godkänner affären.

Ingrid Holmberg säger att hon än så länge inte vet mer än det som har gått ut i Saabs pressmeddelande, men hon tror att ett ägarbyte är rätt väg att gå.

- Ska det byggas ubåtar i Sverige så är det på det här sättet man måste hantera det, att de köper hela företaget. Jag tror inte på alternativet att de bara skulle överta personal.

Som Kollega skrivit tidigare, har flera anställda redan sagt upp sig för att gå över till Saab. Ett fåtal har dessutom sökt sig till andra arbetsgivare. För att behålla personal gick Kockums ut med ett löfte om en extra månadslön till den som valde att stanna kvar. Ingrid Holmberg vet i nuläget inte hur en affär skulle påverkar dem som redan har sagt upp sig. Inte heller om erbjudandet om den extra månadslönen kommer bestå, även om hon hoppas det.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.