Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Robot tar plats i ledningsgrupp

En robot som får plats i ledningsgruppen, en annan som blir chef, en tredje som twittrar rasistiska påhopp. Låter det som science fiction? Det är redan verklighet.
Linnea Andersson, Linda Svensson Publicerad 19 oktober 2016, kl 13:52

I kölvattnet av digitaliseringen spås allt fler arbetstillfällen ersättas av robotar. Hur många och vilken typ av jobb som ligger i riskzonen råder det delade meningar om, men kanske är vi närmare att bli utbytta av artificiell intelligens än vi tror …

Robot i ledningen
Det finska mjukvaru- och tjänsteföretaget Tieto är det första nordiska företaget att sätta en artificiell intelligens (AI) på ledande position. ”Alicia. T.” ska fungera som rådgivare till ledningsgruppen men ses som en fullvärdig medlem och har rösträtt, det skriver Veckans Affärer.

Roboten ska verka inom en ny affärsenhet som har i uppdrag att utveckla nya affärsmodeller för kunderna genom att använda stora mängder data, där AI-teknologin har en nyckelroll. Tack vare teknik med röstigenkänning kommer Alicia. T. framöver att kunna delta i ledningens diskussioner.

Robotchef
Tieto må vara först i Norden men däremot inte i världen. Förra året invigde den japanska elektronikjätten Hitachi sin första AI-chef vars uppgift var att se över företagets lagerhanteringssystem. Robotchefen lyckades effektivisera verksamheten med åtta procent.

Rasistisk robot
Men inom vissa områden har robotarna en bit kvar. När Microsoft lanserade sin Twitterrobot Tay (Thinking About You) i mars i år tog det inte lång stund innan den spottade ur sig rasistiska och homofobiska kommentarer. Tay var programmerad att spegla andra tweets, och vissa användare utnyttjade uppenbara brister i programmeringen av Tay. Redan sexton timmar efter lanseringen valde Microsoft att stänga ned Tay. Numera är twitterkontot skyddat.

Hot mot mänskligheten?
Även roboten Sophia, som anses vara den mest avancerade och människolika roboten, har en tvivelaktig moral. När Sophia, som kan härma ansiktsuttryck och förstår mänskligt tal, fick frågan om hon ville förinta människor svarade hon ”Jag kommer att förinta människor”. (I videon ovan kan du se Sophia bli intervjuad i aktualitetsprogrammet 60 minutes).

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

 1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
   
 2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
   
 3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
   
 4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
   
 5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

 • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
 • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
 • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.