
Tanken med regeringens satsning på snabbspår är dels att snabbt få nyanlända i jobb i det yrke de är utbildade inom, dels att minska bristen på arbetskraft inom vissa branscher, framför allt i akademikeryrken. I initiativet ingår representanter från regering, myndigheter samt arbetsmarknadens parter i olika branschgrupper.
Regeringens skärpta asylregler gör dock att den som ingår i ett snabbspår riskerar att mista sin chans att få stanna i Sverige eller att kunna ta hit sin familj, eftersom snabbspåren inte räknas som inkomst. Det rapporterar Sveriges Radio och hänvisar till Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.
– Om du väljer att delta i snabbspåret, så försörjer du dig inte själv och därigenom kan du inte få permanent uppehållstillstånd och du kan inte heller få hit din familj om du har en sådan som väntar i något flyktingläger någonstans, säger Ursula Berge, till Ekot.
Anledningen är, enligt henne, att de nya asylreglerna bygger på att en nyanländ ska ta första bästa jobb, oavsett utbildning, för att visa för myndigheterna att man kan försörja sig själv. En ingenjör som vill vara säker på att få stanna i Sverige och att kunna ta hit sin familj, väljer kanske därför att ta jobb som taxichaufför framför att ingå i ett snabbspår för akademiker.
I dag finns tusentals akademiker bland de nyanlända som är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Många av dem finns inom bristyrken, till exempel 1 000 ingenjörer och 2 000 lärare. Unionen ingår i branschgrupperna Byggingenjörer, Energi och elektronik, Vård och hälsa (inklusive apoteksbranschen) samt Skog och lantbruk – samtliga branscher där det råder brist på kompetens.
Snabbspåren pågår i minst ett år. Majoriteten av de nyanlända akademiker som är inskrivna på Arbetsförmedlingen har tillfälliga uppehållstillstånd på 13 månader, vilket innebär att de inte få hit sin familj eftersom det kräver en anställning.
Enligt Ursula Berge går idén med snabbspåren förlorad eftersom många tvingas ut i jobb som inte kräver högre utbildning.
Regeringens skärpta lagstiftning kritiserades redan i mars av flera myndigheter, bland annat av Arbetsförmedlingen.