Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Här finns jobben

Framöver blir det lättare att få jobb inom de flesta yrkesområden. Särskilt bra möjlighet har bland annat ingenjörer och IT-specialister samt yrkesgrupper inom tjänstesektorn, enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
IT-ingenjörer och specialister har en ljus framtid på arbetsmarknaden. Colourbox

Rapporten, som presenterades under onsdagen, visar på en stark tillväxt av nya jobb inom flera yrkesområden och framför allt inom tjänstesektor, vård och skola, såväl i privat som offentlig sektor.

– Vi ser en fortsatt bred jobbtillväxt, som innebär många jobböppningar för dem som vill in på arbetsmarknaden, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Störst är bristen på arbetskraft, och därmed möjligheten att få jobb, i yrken som kräver högskoleutbildning. Även om det också finns goda jobbchanser inom en del yrken med koppling till gymnasieskolans yrkesförberedande program, som kockar och undersköterskor. Rapporten pekar på vikten av att fullfölja sina gymnasiestudier.  

– Vi ser en fortsatt hård konkurrens om jobben inom många av de yrken som inte kräver någon utbildning. Fullständiga gymnasiebetyg är helt enkelt en förutsättning för att ha goda möjligheter till jobb, säger Håkan Gustavsson.

Läs mer: Lättare att få jobb - men inte för alla

Samtidigt väntas fortsatt hård konkurrens för dem som vill jobba inom kultur, media och design.

Här är det lättast att få jobb 2016 och första halvåret 2017

Yrken på eftergymnasial nivå där det råder störst brist på sökande (minst konkurrens om jobben) fram till och med första halvåret 2017:

  • Sjuksköterskor (grundutbildade samt med specialistkompetens)
  • Socialsekreterare
  • Mjukvaru- och systemutvecklare
  • Förskollärare
  • Civilingenjörer, bygg och anläggning
  • Specialpedagoger
  • Läkare
  • IT-arkitekter
  • Lärare i grundskolans senare år
  • VVS-ingenjörer
  • Byggnadsingenjörer och byggnadstekniker
  • Biståndsbedömare
  • Civilingenjörer, elektronik och teleteknik

Hela listan

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.