
Rapporten, som presenterades under onsdagen, visar på en stark tillväxt av nya jobb inom flera yrkesområden och framför allt inom tjänstesektor, vård och skola, såväl i privat som offentlig sektor.
– Vi ser en fortsatt bred jobbtillväxt, som innebär många jobböppningar för dem som vill in på arbetsmarknaden, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen.
Störst är bristen på arbetskraft, och därmed möjligheten att få jobb, i yrken som kräver högskoleutbildning. Även om det också finns goda jobbchanser inom en del yrken med koppling till gymnasieskolans yrkesförberedande program, som kockar och undersköterskor. Rapporten pekar på vikten av att fullfölja sina gymnasiestudier.
– Vi ser en fortsatt hård konkurrens om jobben inom många av de yrken som inte kräver någon utbildning. Fullständiga gymnasiebetyg är helt enkelt en förutsättning för att ha goda möjligheter till jobb, säger Håkan Gustavsson.
Läs mer: Lättare att få jobb - men inte för alla
Samtidigt väntas fortsatt hård konkurrens för dem som vill jobba inom kultur, media och design.
Här är det lättast att få jobb 2016 och första halvåret 2017
Yrken på eftergymnasial nivå där det råder störst brist på sökande (minst konkurrens om jobben) fram till och med första halvåret 2017:
- Sjuksköterskor (grundutbildade samt med specialistkompetens)
- Socialsekreterare
- Mjukvaru- och systemutvecklare
- Förskollärare
- Civilingenjörer, bygg och anläggning
- Specialpedagoger
- Läkare
- IT-arkitekter
- Lärare i grundskolans senare år
- VVS-ingenjörer
- Byggnadsingenjörer och byggnadstekniker
- Biståndsbedömare
- Civilingenjörer, elektronik och teleteknik