Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Här finns höstens jobb

Den stekheta arbetsmarknaden håller i sig. Inom tre av fyra yrken finns extra goda chanser att få jobb enligt Arbetsförmedlingen.
Ola Rennstam Publicerad
Colourbox (montage Magdalena Taubert)
På listan över yrken med högskoleutbildning med bäst chanser till jobb finns ingenjörer, tekniker och IT-specialister. Colourbox (montage Magdalena Taubert)

Det råder fortsatt högtryck på svensk arbetsmarknad och arbetsgivare inom både privat och offentlig sektor har svårt att få tag i personal. Det innebär extra goda möjligheter att få jobb inom många yrken.

Arbetsförmedlingens nya prognos över 200 yrken visar vilka som är hetast på arbetsmarknaden och gäller fram till i vår. På listan över yrken med högskoleutbildning med bäst chanser till jobb finns ingenjörer, tekniker och IT-specialister. Yrken utan högskoleutbildning som elektriker, fordonsförare, kockar, svetsare och undersköterskor är också hett eftertraktade.

– Det är stor brist på kvalificerad arbetskraft. För i stort sett alla jobb krävs någon form av utbildning. Om du har en gymnasie- eller högskoleutbildning är chansen för en säker och stadig etablering på arbetsmarknaden betydligt större, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Det goda läget på arbetsmarknaden gör att det tar längre tid att rekrytera. En del arbetsgivare, framför allt inom offentlig sektor, har börjat lätta på kraven på erfarenhet. Det öppnar möjligheter för fler att söka.

Men trots den positiva utvecklingen på många håll finns det yrken där det är svårt att få jobb. När det gäller yrken på högskolenivå är det till exempel kärvare för banktjänstemän, finansanalytiker, journalister, chefssekreterare bibliotekarier och arkivarier.

Heta yrken

Störst brist på arbetskraft och goda chanser att få jobb - yrken på högskolenivå:
Civilingenjörsyrken, IT-specialister, ingenjörer och tekniker, förskollärare, läkare, sjuksköterskor och lärare.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.