Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Här är morgondagens yrken

Globalisering, automatisering och grön omställning är några av de trender som ligger till grund när Trygghetsrådet (TRR) tillsammans med United Minds listar morgondagens yrken. På listan finns bland annat klimatrevisor, vertikalodlare och kulturflätare.
Publicerad 8 januari 2019, kl 13:31
ProImageContent/Colourbox
Är du framtidens nästa "oldfluencer"? ProImageContent/Colourbox

Här är hela listan:

Oldfluencer – En senior influencer som lyfter fram frågor som är viktiga för äldre generationer. Deras följare är ofta köpstarka. Men när blir man senior? Det är subjektivt, säger TRR:s kommunikationschef Claes Åberg till SVT, men föreslår 50 plus. 

Kulturflätare – En person som ansvarar för att fläta samman organisationer med olika företagskulturer, så att de blir mer effektiva, har ett gemensamt arbetssätt och strävar åt samma håll. Det kommer behövas för att vi i framtiden kommer jobba mer i nätverk, där små och stora organisationer samarbetar för att uppnå gemensamma mål.

Klimatrevisor – En person som kontrollerar att företag och organisationer sköter sin hållbarhetsredovisning.

Vertikalodlare – En stadsbonde som odlar längs med husväggarna. Redan nu finns företag som planerar för det i Stockholm, enligt Claes Åberg, som menar att vi inom 10 år kommer se företeelsen i Sverige.

Distansare – En person som arbetar på distans, från kontorshotell eller hemifrån.

Gig-manager – En person som leder egenanställda som gör längre eller kortare ”gig” inom en organisation.

Molnvakt – En person som håller ordning på data. Data anses vara ”den nya oljan”, och datasäkerhet är A och O.

Etikutvecklare – En person som utvecklar etiska ramverk och kontrollerar att organisationen och alla underleverantörer gör rätt för sig.

DNA-coach – Hjälper kunder att analysera DNA och optimera deras träning och kost därefter. Följer givetvis upp resultaten med hjälp av data från smarta klockor och plagg.

Robotpersonlighets-designer – Utformar en robots personlighet, röster och ansiktsuttryck så att den passar in på arbetsplatsen.


Text: Lovisa Ternby