Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Frysta ägg godkänd löneförmån

Att frysa ned ägg för en framtida graviditet är dyrt. Men nu har Skatteverket godkänt äggnedfrysning som skattefri löneförmån och ett 50-tal personer har redan nappat.
Ola Rennstam Publicerad
TT/Anna Lena Wennberg
TT/Anna Lena Wennberg

IT-jättarna Facebook och Apple erbjuder kvinnliga anställda att frysa ned sina ägg, som en löneförmån till dem som vill kunna skaffa biologiska barn senare i livet. Det berättade Kollega om i oktober.

Nu har svenska Flexpay, som administrerar arbetsgivares förmåner, tagit reda på om samma erbjudande kan ges i Sverige. Och svaret är ja. Åtgärder för att åtgärda ofrivillig barnlöshet räknas normalt som hälso- och sjukvård och kan därmed utgöra en skattefri löneförmån. ”Äggfrysning bör godtas på motsvarande sätt som andra IVF-metoder”, skriver Skatteverket.

Efter beskedet finns nu förmånen tillgänglig för omkring 200 000 anställda på svenska företag. Omkring 50 personer har redan nappat och kommer att utnyttja förmånen i år. Men många företag är skeptiska till äggfrysning som löneförmån. En del anser att det inte ingår i företagets policy att erbjuda den typen av förmåner medan andra tycker att kostnaden på runt 70 000 kronor är för hög.

Om din arbetsgivare erbjuder äggfrysning som skattefri löneförmån innebär det en skattebesparing för dig på 15 000–40 000 kronor beroende på din lön.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.