Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Fahlberg och Lööf i gemensamt utspel

I samband med Industridagen i Göteborg, där bland andra Unionen medverkar, har förbundsordförande Cecilia Fahlberg tillsammans med näringsminister Annie Lööf och flera represenanter för fack- och arbetsgivarorganisationer skrivit ett debattinlägg i Göteborgsposten, om vikten av forskning och innovation för svensk industri.
Gabriella Westberg Publicerad

Den globala konkurrensen hårdnar med framväxten av nya industrinationer och om Sverige ska fortsätta att ligga i framkant måste staten och arbetsmarknadens parter dra åt samma håll, skriver debattartikelförfattarna.

Att det blir färre jobb inom tillverkningsindustrin innebär inte att industrin i sig minskar, framhåller de. Till viss del handlar minskningen om att arbeten som tidigare klassificerades som industrijobb nu klassas som tjänstejobb, eller utförs av underleverantörer.

"Vi behöver lokal tillverkning också i framtiden om vi vill utveckla nya jobb inom design och produktutveckling högre upp i värdeförädlingskedjan. Faktum är att varje jobb inom industrin skapar ytterligare två jobb."

En av de utmaningar som svensk industri står inför är enligt artikelförfattarna att industriföretagen har svårt att hitta rätt kompetens. Därför behövs mer utbildning, bättre matchning på arbetsmarknaden och validering av yrkeskompetenser som möter behovet, heter det.

Författarna till artikeln är utöver Cecilia Fahlberg och Annie Lööf: Ulf Bengtsson, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall, Jonas Hagelqvist, vd Innovations- och Kemiföretagen, IKEM, Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna och Åke Svensson, vd Teknikföretagen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.