Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Därför ska du starta eget vid 50+

Har du nyss passerat 50-strecket och är orolig över hur attraktiv du är på arbetsmarknaden? Har du tröttnat på jobbiga kollegor och chefer eller vägrar du gå på ännu en jobbintervju? Här är anledningarna till att säga hejdå till att vara anställd och starta eget i stället.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
En av fördelarna med att starta eget är att du kan jobba hemifrån. Colourbox

Din ålder spelar ingen roll när du driver eget
Oavsett om ditt företag säljer produkter till storföretag eller tjänster till konsumenter, bryr sig dina kunder inte om hur gammal du är. De bryr sig bara om att du levererar det du har lovat, när du har lovat det.

I vissa yrken och branscher kan några grå hårstänkt snarare förmedla erfarenhet och visdom och ge dig det sista förtroende som behövs för att vinna en ny kund.

Du kan kombinera att jobba för en god sak med att jobba för pengar
När du har fullt upp med att klättra på karriärstegen i ett företag har du sällan tid över till volontär- eller välgörenhetsarbete. Om du blir din egen chef kan du däremot både ge tillbaka till samhället samtidigt som du kan tjäna bra. Driver du ett relativt litet företag är det ofta lättare att ha ett flexibelt schema än som anställd.

Du kan jobba nästan var som helst
Jobbar du med dina kunder på distans, levererar konsultrådgivning där din kund befinner sig eller om du säljer produkter online spelar den fysiska platsen för ditt huvudkontor egentligen ingen roll för din framgång.

Med en padda eller smarttelefon kan du hålla kontakt med dina kunder från i stort sett var som helst. Det innebär att du har möjligheten att bo på fler än en plats under årets olika årstider, för att lättare kunna njuta av din önskade livsstil.

Du kommer aldrig mer få kicken
I näringslivet kan en enda person säga upp eller avskeda dig. Men när du driver eget hänger din förmåga att överleva och att växa på att du hittar en kundgrupp som vill ha det du säljer. Håller du dem nöjda kommer de dels att fortsätta handla av dig, dels berätta om dig och ditt företag för sina vänner.

Du kan välja vilka du vill (och inte vill) jobba med
Som anställd är det ovanligt att få välja sin chef. Men som självständig företagare kan du för det mesta välja vilka du vill handla av och vilka du vill sälja till. Ett undantag är om du säljer produkter online, eftersom alla med ett kreditkort är potentiella kunder.

När du har några år på nacken som anställd har du förmodligen jobbat fram ett nätverk med kontakter som du kan ha nytta av när du startar eget.

Du kan ha flera inkomstkällor
Många entreprenörer lanserar två eller flera företag, men det finns en ännu större grupp småföretagare som använder det ursprungliga företagets finansiella grund till tre, fyra eller till och med flera sätt att tjäna pengar på.

Till exempel kan en karriärcoach bygga sitt företag på coachning över telefon och sedan ge ut en bok till försäljning, hålla i workshops och börja föreläsa.

Att ha flera inkomstkällor ger dig mer trygghet när ekonomin går upp och ner.

Du kan unna dig kortare och mer flexibla arbetsdagar
Anställda jobbar ofta övertid, delvis som en konsekvens av oändligt många möten och stopp i olika projekt. Visst kan du ha jobb upp till öronen som företagare men du kan försöka effektivisera din arbetsprocess så att du får jobbet gjort på mindre än 40 timmar i veckan. Om du dessutom jobbar hemifrån slipper du restiden till och från jobbet.

Tiden du tjänar in kan du i stället tillbringa med familjen, till exempel hälsa på barnbarnen, eller bara ägna mer tid åt dig själv.

Du avgör dina ekonomiska framsteg
Som anställd får du sällan mycket högre lön eller någon bonus trots att du har jobbat extra hårt. Är du din egen chef kan du sätta ett ekonomiskt mål i början av året och sedan planera din försäljning och utgifter så att du lyckas nå det målet.

Hur mycket du kan ta ut i lön avgörs enbart av din egen strävan och beslutsamhet. (Förutom världsekonomin och andra bagateller.)

Tipsen kommer delvis från Jeff Williams som jobbar med att coacha 50- till 65-åringar att starta eget. Listan är hämtad från Forbes.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

55 uppsagda tjänstemän – varje dag

Nästan 20 000 privatanställda tjänstemän förlorade jobbet förra året – det motsvarar 55 uppsagda varje dag.
– Utvecklingen fortsätter troligen på samma sätt under första halvåret 2025, säger Johan Lagerhäll, vd på TRR.
Publicerad 15 januari 2025, kl 13:03
Uppsagda tjänstemän. Till vänster ett tomt skrivbord med en dator på, till höger en man som packar sina saker i en flyttlåda.
Nästan 20 000 tjänstemän förlorade jobbet under 2024. Handeln och byggbranschen drabbades hårdast, enligt TRR:s vd Johan Lagerhäll. Utvecklingen väntas fortsätta under första halvåret 2025. Foto: Colourbox.

Handeln och byggbranschen är mest utsatt. Under 2024 sades 19 890 privatanställda tjänstemän upp, en ökning med cirka 4000 personer jämfört med 2023. Det visar ny statistik från Trygghetsrådet, TRR. 

– Framför allt handeln brukar drabbas i en konjunkturförsämring, säger TRR:s vd Johan Lagerhäll.

Johan Lagerhäll, TRR.
Johan Lagerhäll, TRR.

Det betyder att det totala antalet uppsagda tjänstemän i privat sektor nu är på den högsta nivån på fem år. 

Efter pandemin hade de privatanställda tjänstemännens arbetsmarknad en positiv utveckling både 2021 och 2022. Men sommaren 2023 vände den nedåt.

Hur ser den närmaste framtiden ut?

– Den bästa bedömning vi kan göra är att det kommer fortsätta som under 2024, åtminstone under första halvåret 2025, säger Johan Lagerhäll.

Snabb återanställning för uppsagda tjänstemän

Samtidigt framhåller TRR att statistiken även ger en del positiva besked – till exempel att det i genomsnitt endast tar sex månader från uppsägning till nytt jobb. 95 procent av de uppsagda får nytt jobb, startar eget eller börjar studera.

– Det här är människor med lång yrkeserfarenhet och bra utbildning. De är attraktiva för andra arbetsgivare.

Att starta eget eller studera blir väl ett påtvingat alternativ för många? Målar inte TRR upp en ljusare bild än den verklighet den som förlorat jobbet möter?

– Av de 95 procent av de uppsagda tjänstemännen som fick en positiv lösning under året var det 8 procent som började studera och 7 procent som startade eget. Alla de övriga fick nytt jobb.

Sedan ett drygt år tillbaka har TRR ett utökat uppdrag att erbjuda privatanställda tjänstemän en möjlighet att bygga på sin kompetens under pågående anställning. Johan Lagerhäll understryker att det inte har med omedelbara hot om uppsägning att göra, utan snarare om att stå väl rustad om ett sådan situation skulle uppstå. 

– Vi har en hel del arbete framför oss för att göra den här möjligheten mer känd. Tillsammans med parterna försöker vi skaffa oss en ännu bättre bild av vilka kunskaper tjänstemännen behöver fylla på med.

Han tar AI som exempel. 

– Alla behöver lära sig mer om AI. Men vi behöver bli mer precisa om vad vi menar med begrepp som AI eller hållbarhet. Vilken kompetens är det som behövs i varje enskild yrkesroll, säger Johan Lagerhäll.

Text: Torbjörn Tenfält.

Nästan 20 000 tjänstemän förlorade jobbet under 2024

  • Totalt 19 890 uppsagda tjänstemän sökte stöd hos TRR under 2024
  • 12 504 tjänstemän har under året fått nytt arbete, börjat studera eller startat eget.
  • Genomsnittstiden för att hitta en ny sysselsättning var 181 dagar
  • 95 procent av tjänstemännen har fått en positiv lösning under året - av dessa gick 67 procent vidare till en tillsvidareanställning. 18 procent fick en tidsbegränsad anställning. 8 procent började studera och 7 procent startade eget
  • Branschen handel & försäljning har sagt upp flest – 17 procent. Därefter kommer bygg/anläggning/fastighet – 10 procent, och därefter teknikkonsulter – 9 procent.

Källa: TRR