Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Coronaviruset kan leda till varsel

Underleverantörer till fordonsindustrin kan komma att varsla personal i Sverige på grund av coronaviruset i Kina. Orsaken är att många kinesiska fabriker står stilla.
Ola Rennstam Publicerad 7 februari 2020, kl 14:31
Chinatopix/AP/TT
Coronaviruset i Kina kan påverka svensk arbetsmarknad. Chinatopix/AP/TT

En enkätundersökning, som branschorganisationen FKG (Fordonskomponentgruppen), gjort bland ett hundratal företag till fordonsindustrin i Sverige visar att närmare hälften kan komma att behöva varsla personal på grund av coronaviruset.

Anledningen är bland annat att svenska fabriker är beroende av delar från Kina, vilket kan leda till ett stopp i tillverkningen i Sverige. Det kan i sin tur leda till personalnedskärningar.

– Jag är på riktigt orolig. Det går inte att behålla personal om man inte tillverkar någonting. Då finns det ingen verksamhet, säger Fredrik Sidahl, vd på FKG, till Ekot.

FKG kräver att det nya statliga stödet för korttidsarbete införs snarast för att lindra de eventuella konsekvenserna av virusutbrottet. Tanken är att företag, som har tillfälliga men allvarliga ekonomiska problem, ska kunna ansöka om stöd där staten är med och delar på kostnaderna när de anställda går ned i arbetstid. En sådan modell skulle, kunna leda till färre varsel, enligt FKG.

Läs mer: Svenskar kvar på Volvo i Kina

Bild på Fredrik Sidahl: Jeanette Larsson

Arbetsmarknad

Lägst dödlighet inom chefsyrken

Resesäljare, kundtjänstpersonal och receptionister. Det är tre tjänstemannayrken som har högre dödlighet är genomsnittet. Det visar en ny rapport från SCB. Lägst dödlighet är det inom olika chefsyrken.
Ola Rennstam Publicerad 25 september 2023, kl 06:30
Två personer, en man och en kvinna, i kontorskläder med varsin portfölj i händerna.
Chefer lever längre. Högutbildade personer som arkitekter, lantmätare, dataspecialister och läkare har en lägre dödlighet än genomsnittet i landet. Allra lägst dödlighet har olika typer av ledande befattning, enligt nya siffror från SCB. Foto: Colourbox.

Rapporten från Statistiska centralbyrån, SCB är baserad på information från yrkesregistret och visar på stora skillnader i dödlighet mellan olika kategorier av arbeten. Exempelvis har högutbildade personer som arkitekter, lantmätare, dataspecialister och läkare en lägre dödlighet än genomsnittet i landet. Allra lägst dödlighet har olika typer av ledande befattning.

För kvinnor är dödligheten lägst bland chefer inom IT, logistik och fastighetsbolag. Och för män är den lägst bland chefer inom bank, finans och försäkring, konstaterar SCB i sin rapport.

Högst risk för arbetslösa

Föga förvånande är dödligheten högre för sysselsatta i arbeten utan krav på särskild yrkesutbildning som vårdbiträde, personlig assistent, montör och vaktmästare. Det gäller även för typiska tjänstemannayrken som resesäljare, kundtjänstpersonal och receptionister.

Allra högst risk löper dock arbetslösa. Enligt SCB:s siffror har män utan sysselsättning 3,5 gånger högre dödlighet än sysselsatta män. För kvinnor är motsvarande siffra 2,8 gånger högre dödlighet.

Enligt rapporten finns flera möjliga förklaringar till att yrken har låg eller hög dödlighet. Det hänger samman med skillnader när det gäller bland annat arbetsmiljö, lön och levnadsvanor. Personer i yrken med låg dödlighet har generellt bättre arbetsmiljö, högre lön och lever hälsosammare, vilket kan bidra till att dödligheten blir låg

Yrkesgrupperna med högst - och lägst - dödlighet

3,66 miljoner personer som i slutet av 2017 var mellan 35 och 64 år ingick i SCB:s underlag. Av 148 undersökta yrkesgrupper har tio lägre dödlighet än genomsnittet för de förvärvsarbetande för kvinnor, män och totalt:

 • Personal och HR-chefer
 • Ekonomi- och finanschefer
 • Arkitekter och lantmätare
 • Universitets- och högskolelärare
 • Gymnasielärare
 • Civilingenjörsyrken
 • Organisationsutvecklare, utredare och HR-specialister
 • Poliser
 • Ingenjörer och tekniker
 • Försäkringsrådgivare, företagssäljare och inköpare
   

Sex yrkesgrupper har signifikant högre dödlighet än genomsnittet:

 • Tidningsdistributörer, vaktmästare och övriga servicearbetare
 • Skogsarbetare
 • Resesäljare, kundtjänstpersonal och receptionister
 • Vårdbiträden
 • Skötare, vårdare och personliga assistenter m.fl.
 • Undersköterskor

Läs hela rapporten här.