Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Coronaviruset kan leda till varsel

Underleverantörer till fordonsindustrin kan komma att varsla personal i Sverige på grund av coronaviruset i Kina. Orsaken är att många kinesiska fabriker står stilla.
Ola Rennstam Publicerad 7 februari 2020, kl 14:31
Chinatopix/AP/TT
Coronaviruset i Kina kan påverka svensk arbetsmarknad. Chinatopix/AP/TT

En enkätundersökning, som branschorganisationen FKG (Fordonskomponentgruppen), gjort bland ett hundratal företag till fordonsindustrin i Sverige visar att närmare hälften kan komma att behöva varsla personal på grund av coronaviruset.

Anledningen är bland annat att svenska fabriker är beroende av delar från Kina, vilket kan leda till ett stopp i tillverkningen i Sverige. Det kan i sin tur leda till personalnedskärningar.

– Jag är på riktigt orolig. Det går inte att behålla personal om man inte tillverkar någonting. Då finns det ingen verksamhet, säger Fredrik Sidahl, vd på FKG, till Ekot.

FKG kräver att det nya statliga stödet för korttidsarbete införs snarast för att lindra de eventuella konsekvenserna av virusutbrottet. Tanken är att företag, som har tillfälliga men allvarliga ekonomiska problem, ska kunna ansöka om stöd där staten är med och delar på kostnaderna när de anställda går ned i arbetstid. En sådan modell skulle, kunna leda till färre varsel, enligt FKG.

Läs mer: Svenskar kvar på Volvo i Kina

Bild på Fredrik Sidahl: Jeanette Larsson