Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Coronaoro slår hårt mot besöksnäringen

Besöksnäringen krisar när människor väljer bort hotellbesök, kryssningar och konferenser av rädsla för corona. Unionenklubben på Nordic Choice Hotels ser gärna att korttidsarbete tillämpas för att undvika uppsägningar när företagen måste spara.
Kamilla Kvarntorp Publicerad 12 mars 2020, kl 17:00
Hasse Holmberg / TT
20 000 resenärer, främst från Kina, har avbokat sina kryssningar hos Tallink & Silja Line för perioden februari, mars och april, Hasse Holmberg / TT

De senaste dagarna har det kommit flera larmrapporter om hur besöksnäringen går på knäna när gästerna sviker i spåren av coronakrisen. Hotellbranschen är särskilt utsatt. Bokningarna har till exempel halverats hos den nordiska hotellkedjan Nordic Choice Hotels, i takt med att resandet minskat och färre konferenser anordnats.

Läs mer: Varsel – så funkar det

Enskilda hotell ser nu över behovet av personal. Men det är ännu för tidigt att säga om anställda behöver sägas upp och i så fall hur många personer det handlar om, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

På torsdagen inledde fack och arbetsgivaren diskussioner om hur situationen kan hanteras.

– Vi i klubben har precis klivit ut ur det första inledande mötet med arbetsgivaren om vilka åtgärder som måste göras för att möta intäkts- och omsättningsbortfallet, säger Marie Gehlin, Unionenklubbens ordförande på hotellkedjans huvudkontor i Stockholm.

Unionen har ungefär 130 medlemmar på arbetsplatsen, som arbetar med allt ifrån lön och bokning till teknisk support.

– De är oroliga för sina anställningar. I klubben jobbar vi mycket med kommunikation, så att medlemmarna vet vad vi gör och vilka rättigheter de har vid en eventuell omorganisation. Vi får en hel del frågor om vad som gäller om man blir uppsagd, till exempel om man behöver gå på dagen, säger Marie Gehlin.

När gästerna uteblir är det främst hotellverksamheten som påverkas. Men personalen på huvudkontoret berörs också.

– Hotellens bokningsavdelningar styrs ifrån huvudkontoret. Där har trafiken minskat.

I går meddelande regeringen och samarbetspartierna att systemet med korttidsarbete införs den 1 maj i stället för den 1 augusti, som var den ursprungliga planen. Systemet innebär att personalen går ner i tid och lön en begränsad tid för att förhindra personalneddragningar.

Läs mer: Slopad karensdag till följd av corona

– Det vet vi redan att våra medlemmar är villiga att göra. Vi undersöker om det är möjligt. Vi ser också över om det går att ta ut obetald tjänsteledighet. Vi gör allt för att hitta alternativ till att folk sägs upp, säger Marie Gehlin.

Alla hotell i koncernen är separata aktiebolag. I lördags rapporterade Dagens Industri att Clarion Hotel Post i Göteborg har varslat 25 av sin omkring 200 anställda. Nordens största hotellkedja Scandic meddelade under torsdagskvällen att företaget varslar 2 000 medarbetare i Sverige.

Grand Hotel i Stockholm har också märkt att främst internationella gäster gör avbokningar.

– Jag har inga siffor tillgängliga just nu, men vi har lägre beläggning än vad vi normalt har så här års. Många avbokningar beror på att internationella bolag har infört reserestriktioner eller inställda möten och konferenser. Och några bokar också av på grund av ren oro, säger Maya Johansson, marknadsföringschef.

Företaget har bland annat minskat sina kostnader genom att inte tillsätta vakanta tjänster. Ännu har det inte varit aktuellt med några varsel.

– Vi gör vårt yttersta för att hitta andra sätt minska att kostnaderna så att det inte påverkar personalen. De är det viktigaste vi har. Det är den sista posten för oss.

Rederierna påverkas också när resenärerna väljer bort kryssningar av rädsla för smitta. På onsdagen vinstvarnade Viking Line.

Konkurrenten Tallink & Silja Line har också påverkats starkt av viruset. 20 000 resenärer, främst från Kina, har avbokat sina kryssningar för perioden februari, mars och april, skriver bolagets kommunikationsdirektör Katri Link i en kommentar till Kollega.

– Vi följer reseråden från myndigheterna på våra hemmamarknader mycket noggrant och fattar beslut om vår verksamhet med hänsyn till hur situationen förändras och utvecklas, skriver hon.

Fler evenemangsbolag påverkas också av regeringens beslut, som kom på onsdagen, att stoppa sammankomster med över 500 personer för att minska risken för smittspridning.

Flygbolagen har också sett hur efterfrågan har minskat den senaste tiden och stället in tusentals flygningar. Den amerikanska presidenten Donald Trumps meddelade tidigt på torsdagsmorgonen att alla resor från Europa, med undantag för Storbritannien, till USA stoppas i 30 dagar från och med fredagen. Det är ytterligare ett hårt slag mot branschen.

Läs mer: Norwegian varslar till följd av corona

Transportföretagen räknar med att omkring 70 procent av alla flygningar är inställda i slutet av veckan, skriver Svenska Dagbladet och under torsdagskvällen kom uppgifter om att Norwegian permitterar uppemot hälften av personalstyrkan.

SAS vd Richard Gustafson säger till den norska tidningen Dagens Næaeringsliv att bolaget kommer att gå i konkurs på grund av viruset och vädjar till politikerna om ett statligt akutpaket, rapporterar Omni.

Läs mer: SAS ber anställda sänka sina löner

Arbetsmarknad

Yrkesakademin i kris - 200 jobb försvinner

Yrkesakademin, ett av Sveriges största företag för yrkesutbildning, meddelade i början av september att de är under rekonstruktion. Nu står det klart att över 200 jobb försvinner – motsvarande en femtedel av företagets personal. Maskiner saknar bränsle och personal måste själva städa kontoren, berättar vittnen för Kollega.
Noa Söderberg Publicerad 25 september 2023, kl 17:54
Bussar med skylten Ej i trafik
Yrkesakademin är under rekonstruktion. Över 200 jobb försvinner, vilket motsvarar en femtedel av företagets personal. Maskiner saknar bränsle och personal måste själva städa kontoren, berättar uppgiftslämnare för Kollega. Foto: Johan Nilsson/TT.

Yrkesakademin är ett av Sveriges största utbildningsföretag för vuxna. Varje år utbildas omkring 10 000 personer till bland annat lastbilsförare, fordonstekniker och bagare, ofta genom anvisning från Arbetsförmedlingen. Knappt 1000 personer jobbar på företaget, enligt dess egna uppgifter.

I början av september meddelade Yrkesakademin att de ansökt om rekonstruktion. I bolagets pressmeddelande löd rubriken: ”Målet är att rädda verksamheten, jobb och samhällsviktiga utbildningsplatser”.

Nu står det klart att över 200 tjänster försvinner. 29 av bolagets 63 avtal med Arbetsförmedlingen sägs upp med kort varsel. 29 september, nu på fredag, blir sista skoldagen på de utbildningar som läggs ned. Det framgår av den rekonstruktionsplan som just nu behandlas av Falu tingsrätt.

Alice Hedin, presstalesperson på Yrkesakademin, bekräftar i ett mejl till Kollega att utbildningar kommer avbrytas mitt i terminen.

För vissa deltagare kommer det innebära att utbildningarna avbryts i förtid. Vårt fokus är i dessa fall på att informera så bra som möjligt och ha en fortsatt god dialog med uppdragsgivare och i sin tur deltagare. Det pågår ett arbete för att se om deltagarna i vissa fall kan slussas vidare till andra orter, men det är Arbetsförmedlingen, respektive kommunerna, som är huvudmän för deltagarna och som bestämmer vad som sker framöver. Självklart gör vi allt vi kan för att underlätta processen”, skriver Hedin.

På frågan om hur många elever som kommer påverkas svarar Hedin att Yrkesakademin inte får lämna ut den sortens uppgifter om sina elever.

Hon skriver vidare att det ännu inte är färdigförhandlat hur stor del av de 200 borttagna jobben som kommer leda till uppsägningar.

Ekonomiska problem i flera år

Yrkesakademin lämnade in en ansökan om rekonstruktion i början av september, efter att gått med förlust tre av de senaste fem åren. I de dokument som tagits fram i anslutning till rekonstruktionen framkommer att Yrkesakademin har skulder till över 70 fordons- och maskinföretag och till minst 20 företag som sålt kontorsutrustning och städning. Totalt uppgår skulderna av den typen till 45,3 miljoner kronor.

Adam, som egentligen heter någonting annat, går en praktiskt inriktad maskinförarutbildning hos Yrkesakademin i södra Sverige. Han säger att den ekonomiska krisen har märkts tydligt på utbildningen.

– Jag hade detta på känn. Ett återkommande problem är att det inte finns någon diesel. Tanken är tom, säger han och fortsätter:

– Allting genomsyras av att det inte finns några pengar. Det kan vara fem maskiner i en klass på omkring 30 elever. Vi har föreslagit att man drar dit ett gäng traktorer och en åkgräsklippare så att folk åtminstone får köra något. Det är väldigt mycket dötid.

Petra Gustafsson, som är utbildningsledare och arbetsmiljöombud för Unionen på Yrkesakademin i Borlänge, berättar om en ny vardag för lärare och administratörer.

– När man varit ute och handlat har man fått besked att man inte får handla på krita. Det är inköpsstopp och vissa företag säger att vi inte får handla där eftersom vi ligger för risigt till. Städfirman har kommit och hämtat sina grejer. Vi städar kontor och klassrum själva.

Yrkesakademin delar inte bilden

Presstalesperson Alice Hedin skriver att Yrkesakademin inte känner igen beskrivningarna.

Det är inte en bild vi känner igen oss i och så ska det givetvis inte vara. Generellt sätt (sic) har vi en god kvalité på våra utbildningar. Kraven på antalet maskiner och fordon är styrt av Arbetsförmedlingen och inget som vi har fått några anmärkningar på. Utan mer information är det svårt att svara på enskilda påståenden mer än så.

Yrkesakademin har också skulder till staten: 97,5 miljoner i skatteskuld och 14,7 miljoner i skulder kopplade till den statliga lönegarantin. De senare kommer att växa, enligt rekonstruktionsplanen. Dessutom kan Arbetsförmedlingen komma att kräva skadestånd för de uppsagda avtalen.

Pekar på Arbetsförmedlingen

Yrkesakademin förklarar situationen med att Arbetsförmedlingen har anvisat för få personer till utbildningarna. Alice Hedin skriver:

”Det har varit ett oerhört tufft och ledsamt besked att behöva lämna till uppskattade medarbetare, uppdragsgivare och deltagare. Vi hade givetvis önskat att samtliga utbildningar som tvingas lägga ned skulle kunna fortsätta. Men som det ser ut i dagsläget får vi för få anvisningar till berörda utbildningar. Även skenade kostnader på grund av den höga inflationen och till exempel kraftigt ökade drivmedelspriser har bidragit till att likviditetssituationen har blivit akut.”

Krisen på Yrkesakademin kommer samtidigt som både regeringen och Arbetsförmedlingen spår att arbetslösheten är på väg upp. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) har pekat ut just yrkesutbildning som ett av de viktigaste verktygen för att råda bot på både arbetslöshet och företags kompetensbrist.