Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Bilar, läkemedel och kläder - mest innovativa företagen

It-bolag som Google och Apple toppar många listor, men inte Forbes lista över världens mest innovativa företag. Det gör istället något så traditionellt som en biltillverkare,Tesla. Mest innovativa svenska bolag är inte heller någon "tech-unicorn" enligt Forbes, utan klädjätten H&M.
Gabriella Westberg Publicerad
Anders Wiklund/TT
Karl-Johan Persson (th) är vd för Sveriges mest innovativa bolag, enligt den amerikanska tidningen Forbes. Anders Wiklund/TT

Tidningen Forbes har utsett världens 100 mest innovativa företag i fem år. Som tidigare är de flesta på tio i topp amerikanska bolag, men brittiska halvledarbolaget ARM och den indonesiska grenen av livsmedels- och hygienbolaget Unilever återfinns på plats 5 respektive 6.

Bland de tio mest innovativa finns också fyra läkemedelsbolag, varav en tillverkare av biologiska läkemedel, en e-handel och en tillverkare av sportkläder – Under Armour, som bland annat sponsrar det svenska alpina skidlandslaget sedan i fjol. Samt Amazon.com.

Det första svenska bolaget på listan är H&M på 86:e plats, några steg efter Coca Cola (81) och Colgate-Palmolive (82). Både Sandvik och Atlas Copco har tidigare varit med på Forbes 100-lista, men åkt ut i år.

Rankningen baseras på en formel Forbes kallar, ”Innovation Premium”, och innebär skillnaden mellan ett företags börsvärde (minus skulder) och värderingen av framtida intäkter från befintlig verksamhet, skriver Ny Teknik. På listan finns bara företag som investerar i forskning och utveckling, så inga banker finns med, och inte heller energi- eller gruvbolag vars börsvärde är kopplat till råvarupriser snarare än till innovation.

* En "unicorn" är ett startup-bolag som värderats till över en miljard dollar. Några svenska unicorns: Skype, Spotify, Soundcloud, Mojang, King, Klarna, Avito och alldeles nyligen värderades även Truecaller till över en miljard.

Hela listan

Se Forbes lista över världens 100 mest innovativa företag här. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.