
Efter många år av tunga nedskärningar för läkemedelsjätten i Södertälje tycks vinden ha vänt.
Eva Cederwall Finn, som är Unionens klubbordförande på Astra Zeneca, befinner sig för dagen med resten av klubbstyrelsen på konferens. Hon berättar att hon hade fått en möteskallelse till klockan åtta i morse, men kände inte till mer om satsningen än det.
- Så jag visste att det var något på gång och jag hade vibbar om att det skulle vara något positivt. Men det här var ju bättre än man hade kunnat drömma om!
Den planerade investeringen på 2,3 miljarder kronor i en ny fabrik är den första fasen i ett tredelat program som syftar till att utvidga Astra Zenecas kapacitet för tillverkning av just biologiska läkemedel, enligt ett pressmeddelande.
Extra roligt är det, tycker Eva Cederwall Finn, att satsningen rör tillverkning av biologiska läkemedel, det vill säga en helt ny verksamhet för Södertälje. Det har tidigare varit det amerikanska dotterbolaget Medimmune, som stått för den verksamheten, som dock redan i dag lär utgöra "halva forskningsportföljen", enligt Astra Zeneca.
De flesta av de aviserade 150-250 nya jobben kommer sannolikt att gå till tillverkning och logistik, men det lär också behövas tjänstemän med uppdrag som kvalitetssäkring och planering, gissar Eva Cederwall Finn.
Artikeln uppdateras under dagen.
Biologiska läkemedel
Ett biologiskt läkemedel är ett preparat vars aktiva substans har producerats i eller renats fram ur material av biologiskt ursprung (levande celler eller vävnad), enligt Läkemedelsverket.
Biologiska läkemedel används i behandlingen av bland annat cancer och autoimmuna sjukdomar.
35 procent av Astra Zenecas omsättning består av läkemedel tillverkade vid anläggningarna i Södertälje (Snäckviken och Gärtuna).
Exporten från Sverige var 39 miljarder kronor 2013, cirka 3,5 procent av hela den svenska exporten.
3 800 personer arbetar på Astra Zeneca i Södertälje.
6 200 personer arbetar på Astra Zeneca i Sverige, totalt.
Astra Zeneca