
Hälsan bland personer i åldern 55 till 69 år har förbättrats avsevärt under perioden 1985 – 2009. Dödligheten hos 65-åringar har exempelvis minskat från 0,2 promille 1991 till 0,12 promille 2009.
– Gruppen 60–65 år är inte densamma idag som i mitten av 1990-talet, de har betydligt lägre dödlighet och en bättre självskattad hälsa, säger Mårten Palme, en av rapportförfattarna i en kommentar till IFAU.
Under samma period har äldre dessutom börjat jobba mer, men inte alls i en mängd som motsvarar hälsoförbättringarna. Sett enbart till hälsan finns det, enligt Mårten Palme, stor framtida potential för ett ännu högre arbetskraftsdeltagande bland äldre i Sverige.
– I genomsnitt skulle männen kunna arbeta drygt tre år längre om de arbetat lika mycket som de gjorde 1985 vid motsvarande hälsa.
Hälsan är dock inte det enda som påverkar de äldres arbetsutbud. Även arbetsmiljön och trygghetssystemens utformning spelar roll, enligt rapportförfattarna.
Enligt en ny LO-rapport ligger tjänstemännens medelpensionsålder på 64 år. För arbetarna är den något lägre på 63,8 år.
Läs mer: Långt kvar till pension vid 67
Att arbeta längre i slutet av arbetslivet kan dock ge en hel del extrapengar på pensionskontot.
Läs mer: Så mycket pengar ger ett extra år
Rapporten & IFAU
Rapportförfattarna har studerat relationen mellan arbetskraftsdeltagande och hälsa hos personer i åldern 55 till 69 år under perioden 1985 – 2009.
IFAU - Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering är ett forskningsinstitut under Arbetsmarknadsdepartementet med säte i Uppsala. IFAU ska främja, stödja och genom forskning genomföra uppföljningar och utvärderingar.