Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

5 yrken som är på väg bort

Automatisering och digitalisering påverkar stora delar av arbetsmarknaden. Här är fem yrken som minskat de senaste åren.
Petra Rendik Publicerad
Colourbox
Telefonist är ett av de yrken som drabbats hårdast av automatiseringen. Colourbox

Robotarna tar över våra jobb. Så har det låtit ett tag. Och visst är det så att en viss typ av yrkeskunnande redan nu eller inom en snar framtid löper risk att bli överflödiga när tekniska innovationer banar väg för en automatisering i arbetslivet.

En rapport från Stiftelsen för strategisk forskning som släpptes för några år sedan visade att hälften av alla anställda skulle kunna ersättas av datorer under de kommande 20 åren. Kassapersonal och försäljare var några sådan yrken som nämndes i rapporten. Men du går inte säker bara för att du har ett kvalificerat tjänstemannayrke. Automatisering kommer att påverka alla yrken med arbetsuppgifter som kan utföras utan att människor är direkt inblandade.

– Men det är många som håller på att gissa om framtiden, vill man verkligen veta vilka jobba som försvinner borde man kolla vilka yrken som minskar i Sverige, säger Samuel Engblom, TCO:s samhällspolitiska chef, till SvD som har gjort precis det.

Med hjälp av SCB:s yrkesregister har Svenska Dagbladet tagit reda på vilka yrken som minskat mellan 2014 och 2017. Här är några av dem.

Telefonister

Ett av yrkena som drabbats hårdast av automatisering. På fyra år minskade andelen tjänster med 40 procent.

IT-chefer nivå 1

Vilket innebär mellanchefer inom IT-branschen. 2017 fanns det 3 244 IT-chefer. Mellan 2014 och 2017 minskade andelen tjänster med 37 procent

Säljande butikschefer och avdelningschefer i butik

Ökad e-handel leder till att anställda inom detaljhandeln minskar. Det fanns drygt 24 000 avdelnings- och butikschefer 2017 men under en fyraårsperiod har en fjärdedel av alla tjänster förvunnit. Butiksdöden är obarmhärtig.

Maskin och processoperatörer vid stål- och metallverk

2017 minskade andelen tjänster med 16 procent.

Säljare

Olika sorters säljyrken tycks minska men bara med 1,4 procent. Drygt 90 000 har jobben kvar.

Källa: SvD/SCB

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.