Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Unionen föreslår rullande arbetsförmedling

Unionen i Norrbotten tror att Arbetsförmedlingens neddragningar kan få förödande konsekvenser för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden - minskad personlig kontakt med arbetsförmedlare väntas göra att vägen till nytt jobb blir ännu längre. Nu föreslås att bussar med arbetsförmedlare regelbundet besöker mindre orter.
Kamilla Kvarntorp Publicerad 6 mars 2019, kl 14:19
Jessica Gow/TT
Jessica Gow/TT

I slutet av januari varslade Arbetsförmedlingen 4 500 anställda om uppsägning och i måndags kom besked om att 130 av de 242 lokala kontoren läggs ner. Anledningen till nedskärningarna är de kraftigt minskade anslagen till myndigheten i M-KD-budgeten som klubbades i riksdagen i december.

Främst är det små kontor i glesbygdsområden som försvinner. När kontor läggs ner ersätts många fysiska möten mellan arbetssökande och arbetsgivare med telefon-, chatt- och videomöten.

– Jag förstår att nedskärningarna är nödvändiga utifrån den budget som Arbetsförmedlingen har fått. Men måste verkligen så mycket av den personliga kontakten tas bort, säger Janne Asplund, Unionens regionchef i Norrbotten, där 15 av 20 lokala kontor ska stängas.

Han betonar vikten av att arbetssökande som står långt ifrån arbetsmarknaden har möjlighet att regelbundet träffa en arbetsförmedlare fysiskt.

– Svaga grupper, som till exempel de som kommer tillbaka till arbetsmarknaden efter långa sjukskrivningar, har fått ett stort stöd av Arbetsförmedlingen. Det kan slå hårt mot dem att ta bort det personliga mötet och säga att de ska sitta hemma vid sin dator och söka jobb i stället. Deras trygghet minskar när de inte har en arbetsförmedlare som coachar dem på samma sätt som tidigare. Många av dem har dessutom varken möjlighet eller kunskap att skypa och hantera datorer. Vi är långt ifrån mogna att digitalisera hela vårt samhälle, säger Janne Asplund.

Unionen har 15 000 medlemmar i Norrbotten, många av dem i glesbygd och i mindre städer. För att de även i framtiden ska kunna träffa arbetsförmedlare fysiskt föreslår Janne Asplund att ambulerande bussar med arbetsförmedlare besöker städer i glesbygden enligt ett schema.

Förslaget skulle inte behöva innebära några större merkostnader för Arbetsförmedlingen.

– Många arbetsgivare ska ha digitala kontakter med arbetssökande. Den kadern kan minskas och i stället åka ut som en rullande arbetsförmedling. Det är ju bara att bygga en buss och fortbilda några arbetsförmedlare så att de får busskort. För mig handlar det om sunt bondförnuft. Jag ser det här förslaget som ett billigt och bra alternativ som Arbetsförmedlingen kan hantera inom den budget som de har fått, säger Janne Asplund.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]