Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Unionen föreslår rullande arbetsförmedling

Unionen i Norrbotten tror att Arbetsförmedlingens neddragningar kan få förödande konsekvenser för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden - minskad personlig kontakt med arbetsförmedlare väntas göra att vägen till nytt jobb blir ännu längre. Nu föreslås att bussar med arbetsförmedlare regelbundet besöker mindre orter.
Kamilla Kvarntorp Publicerad
Jessica Gow/TT
Jessica Gow/TT

I slutet av januari varslade Arbetsförmedlingen 4 500 anställda om uppsägning och i måndags kom besked om att 130 av de 242 lokala kontoren läggs ner. Anledningen till nedskärningarna är de kraftigt minskade anslagen till myndigheten i M-KD-budgeten som klubbades i riksdagen i december.

Främst är det små kontor i glesbygdsområden som försvinner. När kontor läggs ner ersätts många fysiska möten mellan arbetssökande och arbetsgivare med telefon-, chatt- och videomöten.

– Jag förstår att nedskärningarna är nödvändiga utifrån den budget som Arbetsförmedlingen har fått. Men måste verkligen så mycket av den personliga kontakten tas bort, säger Janne Asplund, Unionens regionchef i Norrbotten, där 15 av 20 lokala kontor ska stängas.

Han betonar vikten av att arbetssökande som står långt ifrån arbetsmarknaden har möjlighet att regelbundet träffa en arbetsförmedlare fysiskt.

– Svaga grupper, som till exempel de som kommer tillbaka till arbetsmarknaden efter långa sjukskrivningar, har fått ett stort stöd av Arbetsförmedlingen. Det kan slå hårt mot dem att ta bort det personliga mötet och säga att de ska sitta hemma vid sin dator och söka jobb i stället. Deras trygghet minskar när de inte har en arbetsförmedlare som coachar dem på samma sätt som tidigare. Många av dem har dessutom varken möjlighet eller kunskap att skypa och hantera datorer. Vi är långt ifrån mogna att digitalisera hela vårt samhälle, säger Janne Asplund.

Unionen har 15 000 medlemmar i Norrbotten, många av dem i glesbygd och i mindre städer. För att de även i framtiden ska kunna träffa arbetsförmedlare fysiskt föreslår Janne Asplund att ambulerande bussar med arbetsförmedlare besöker städer i glesbygden enligt ett schema.

Förslaget skulle inte behöva innebära några större merkostnader för Arbetsförmedlingen.

– Många arbetsgivare ska ha digitala kontakter med arbetssökande. Den kadern kan minskas och i stället åka ut som en rullande arbetsförmedling. Det är ju bara att bygga en buss och fortbilda några arbetsförmedlare så att de får busskort. För mig handlar det om sunt bondförnuft. Jag ser det här förslaget som ett billigt och bra alternativ som Arbetsförmedlingen kan hantera inom den budget som de har fått, säger Janne Asplund.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetslöshet

Det händer när företaget varslar

Att bli varslad om uppsägning när företaget gör nedskärningar kan upplevas som en råsop. Men det kan gå lång tid mellan att första varslet lagts och att du står utan jobb. Här är listan över vad som kan hända på vägen.
Johanna Rovira Publicerad 18 mars 2025, kl 12:27
Varsel. Person lämnar kontor med sina tillhörigheter i en liten flyttkartong.
Förstå varselprocessen: Vad händer när företaget varslar och hur kan du förbereda dig? Foto: Colourbox.
  1. Övervarsel

    Alla varsel leder inte nödvändigtvis till uppsägning eftersom arbetsgivarna gärna lägger ribban högre än nödvändigt. Många anställda, i synnerhet de som är eftertraktade på arbetsmarknaden, söker sig också självmant bort när det börjar knaka i fogarna på företaget och lämnar tjänster efter sig. Under varselvågen 2008-2009 var det exempelvis bara en fjärdedel av varslen som faktiskt resulterade i arbetslöshet. 

 

  1. Tidsfrist

    Om företaget varslar har du vanligtvis gott om tid att söka nytt jobb eller fundera på vad du vill göra härnäst i livet. Rör varslet fler än fem personer måste arbetsgivaren skicka in det till Arbetsförmedlingen senast två månader före driftsinskränkningen, som det kallas. Är det fler än 26 personer som varslas ökas tiden till fyra månader och om varslet omfattar fler än hundra anställda så behöver arbetsförmedlingen underrättas minst sex månader innan den först varslade personen jobbar sin sista dag. Storvarsel har dock blivit mer ovanliga, eftersom de kan skada företagens image. 

     

  2. Facket gör entré

    Arbetsgivare som varslar är skyldiga att göra en riskanalys och kalla berörda fackföreningar till förhandling. Detta gäller även om det inte finns kollektivavtal, eftersom det är en väsentlig förändring av de anställdas arbetsförhållanden. Det är enbart om alla anställda är oorganiserade och det inte finns kollektivavtal som arbetsgivaren kan hoppa över förhandlingsplikten. 

    Finns det ingen fackklubb kallas en ombudsman från Unionens regionkontor in. Kan denne inte komma överens med arbetsgivaren fortsätter förhandlingen på central nivå. Facken har dessutom möjlighet att kalla in en arbetstagarkonsult som kan granska arbetsgivarens beräkningar i sömmarna och peka ut andra lösningar än just uppsägningar. 

 

  1. Turordning fastställs

    Sist in, först ut är grundtanken, men det är inte helt givet att den som jobbat längst får stanna. Alla företag kan numera undanta tre personer från turordningen. Arbetsgivaren har också möjlighet att använda undantaget var tredje månad.  Facket kan dessutom mycket väl komma överens om att frångå turordningen och i stället idka byteshandel – man kan exempelvis säga ja till en avtalsturlista om arbetsgivaren i sin tur går med på förlängd uppsägningstid för alla eller frivillighetslösningar för de anställa som säger upp sig. 

 

  1. Företrädesrätt

    Arbetsgivaren måste informera dig skriftligt vilka datum som gäller för uppsägningen och hur du anmäler din företrädesrätt till återanställning – börjar företaget anställa igen inom nio månader efter uppsägningstidens slut kan du nämligen få jobbet tillbaka om du anmält företrädesrätt. 

 

  1. Uppsägningstid

    Hur lång din uppsägningstid är står antingen i kollektivavtalet eller i ditt anställningskontrakt. Ju längre du varit anställd desto längre uppsägningstid i regel. Saknas kollektivavtal gäller i stället lagen om anställningsskydd, och uppsägningstiden varierar mellan en och sex månader beroende på anställningstid och ålder. Praktik och vikariat räknas in . Det kan vara fiffigt att kontrollera att uppgifterna verkligen stämmer. För den som är föräldraledig börjar uppsägningstiden gälla först efter ledigheten.

 

  1. Söka nytt jobb

    Oavsett hur lång uppsägningstiden är, måste du knoga på, om du inte fått besked om att du är arbetsbefriad. Du har däremot alltid rätt att söka nytt jobb på betald arbetstid. Du kan anmäla dig som arbetssökande redan innan du jobbat din sista dag, men det är viktigt att du kontaktar a-kassan och arbetsförmedling första dagen du är arbetslös för att du ska få arbetslöshetsersättning. 
    Har företaget kollektivavtal kan du få hjälp av den trygghetsorganisation som företaget har avtal med. Dels kan du eventuellt få ersättning som fyller ut a-kassan och dels rådgivning och hjälp söka nytt jobb.