
Under våren slog coronapandemin till med full kraft. Antalet varsel tiodubblades och på TRR växte siffrorna över tjänstemän som blivit av med jobbet.
När året summerades handlade det om cirka 23 000 nya arbetssökande som vänt sig till TRR, att jämföra med 2019 års siffra på drygt 14 000.
Framför allt är det storstadsregionerna som drabbats. Nästan 17 000 av de uppsagda hör hemma i Stockholm, Västra Götaland eller Skåne. De branscher som drabbades värst var handel och försäljning, hotell, restaurang och turism samt finans, försäkring och ekonomi.
Samtidigt fick en stor andel av dem som lämnade TRR ny sysselsättning. 78 procent av dem gick till en ny anställning.
Läs mer: Så fixar du ett jobb du trivs med
De nya jobben hittades i första hand i offentlig sektor, handel och försäljning samt IT.
– Inom offentlig verksamhet handlar det om att myndigheter som polisen, Försäkringskassa, Arbetsförmedlingen och Försvaret rekryterar. Inom handeln är det e-handeln och dagligvaruhandeln som utökar, säger TRR:s vd Lennart Hedström.
Av de som inte började arbeta igen startade 7 procent eget, medan drygt 9 procent valde att börja studera. Majoriteten av de senare var i åldern 40-49 år. Av dem som började studera var det 70 procent som valde att skola om sig, ofta inom hälso- och sjukvård eller pedagogik.
Det här är något som Lennart Hedström ser positivt på.
– Jag tillhör inte dem som tror att jobben kommer att försvinna, däremot kommer de att bli annorlunda. Samhället förändras hela tiden. Därför gäller det att ta vara på varje möjlighet som kommer, jag tror stenhårt på att hela tiden fylla på färdigheter och kompetens. Både roller och yrken förändras fort.
I år spår TRR att arbetslösheten kommer att öka under första halvåret för att sedan långsamt sjunka. Totalt räknar man med en aning lägre söktryck än under fjolåret.
Läs mer: 3 tecken på att vi går mot ljusare tider
Foto på Lennart Hedström: Torbjörn Persson