Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Sandviks aktieutdelning upprör anställda

Sandvik vill dela ut över åtta miljarder till aktieägarna, samtidigt som de gör stora neddragningar. Ett beslut som rör upp känslor bland de anställda. I fjol tog verkstadsföretaget dessutom emot statliga stödpengar.
Niklas Hallstedt Publicerad
Johanna Norin / TT
Thomas Lilja tycker att frågan om en eventuell återbetalning av de statliga stödpengarna är en fråga som bör ställas till Sandvik. Johanna Norin / TT

När Sandviks styrelse förra våren föreslog en utdelning på 3 kronor per aktie var Thomas Lilja, ordförande i Unionens koncernklubb och arbetstagarrepresentant i Sandviks styrelse, den enda som reserverade sig.

Läs mer: Facket röstade mot aktieutdelning på Sandvik

Läs mer: Sandviks aktieägare får vänta ut coronakrisen

Han tyckte att en utdelning var orimlig om man samtidigt skulle få permitteringsstöd på 300 miljoner kronor från staten. Så småningom fick han också stöd för sin åsikt från regeringen och aktieutdelningen slopades.

När Sandvik nu i år föreslår en aktieutdelning på 6,50 kronor per aktie, totalt 8,1 miljard kronor, reserverar sig däremot inte facket.

– Då, i fjol, dök ju marknaden helt och vi var i behov av permitteringslösningar för att inte tvingas göra oss av med folk. Och i en ekonomisk kris kan man inte dela ut pengar. Jag såg också att andra företag nollade utdelningarna, säger Thomas Lilja.

– Jag hade ju trott att vi skulle slippa varsel tack vare permitteringarna. Men det kom ändå varsel inom ståltillverkningen.

En del av utdelningen, 2 kronor per aktie, är en kompensation för fjolårets uteblivna utdelning. Varför reserverade du dig inte mot den?
– Jag har inget superbra svar, jag var lite tveksam. Man kunde ha sparat några miljarder i företaget till framtida investeringar, säger Thomas Lilja som tycker att frågan om en eventuell återbetalning av de statliga stödpengarna är en fråga som bör ställas till företaget.

Stora neddragningar på gång

Samtidigt som Sandvik vill dela ut 75 procent av vinsten, genomför man även fortsatta neddragningar. Målet har varit att minska antalet heltidsanställda med 5 000 i koncernen som har 40 000 anställda globalt.

Dessutom, inom ståldelen av bolaget erbjuds tjänstemännen att gå ned 20 procent i arbetstid och bara få ett löneavdrag på 10 procent. Ett erbjudande som kan upplevas som ett krav.

– Det ska ju vara frivilligt. Men det finns ett tryck på tjänstemännen att gå ned i tid, det är svårt att säga nej när chefen kommer och frågar. Det är många som känner pressen, säger Thomas Lilja enligt vilken företagets agerande, den föreslagna aktieutdelningen i kombination med sparåtgärder, väcker mycket känslor bland de anställda.

– Det är en stor debatt. Det kommer åsikter både från höger och vänster. Sedan finns det ju en del som är både aktieägare och anställda, de hamnar i ett moraliskt dilemma.

Kan det tänkas att även de anställda som inte är aktieägare får del av vinsten framöver?
– Det är ett krav från den fackliga sidan. Har man råd att betala ut stora pengar till aktieägarna, så tror och hoppas jag att medarbetarna får något extra som tack för det gångna året.

Sandvik

Bolaget har drygt 40 000 anställda i hela världen. I Sverige finns anställda på 14 orter, varav de flesta i Sandviken. Unionen har omkring 2 250 medlemmar på företaget.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetslöshet

Var femte har fått sluta på studieförbunden

Studieförbunden har tvingats till personalnedskärningar efter att de fått minskade statsbidrag. 850 tjänster har försvunnit. 
– Det är dramatiskt och oerhört tungt, säger David Samuelsson generalsekreterare på organisationen Studieförbunden.
Elisabeth Brising Publicerad 29 april 2025, kl 06:01
Collage av artisten E-type och bandet Påmperipåssa.
850 anställda har skurits bort på svenska studieförbund 2024. E-Type är en artisterna som kritiserar stängningen av replokaler till följd av sparkraven. Till höger bandet Påmperipåssa. Foto: Etoall/Georg Sandman

Nu syns effekterna av det första årets sparkrav på svenska studieförbund. Intresseorganisationen Studieförbunden har räknat ut att 850 heltidstjänster totalt dragits bort under 2024. Det motsvarar var femte tjänst. De flesta anställda på förbunden är tjänstemän. 

David Samuelsson
David Samuelsson. Foto: Studieförbunden

Det är jätteallvarligt. Vi har en omfattande ideell verksamhet, men det är de anställda som bildar ryggraden i organisationen, säger David Samuelsson. 

Ännu fler kommer troligen få sluta. Studieförbunden ska skära ner budgeten med en tredjedel till år 2026. Regeringen har beslutat att minska statsbidraget med en halv miljard kronor under tre års tid och under 2024 drogs den första halvan i sparpaketet. 

Man kan inte bara osthyvla, utan man säger upp lokaler, människor får sluta och man slår ihop olika delar. Det skapar en ovisshet för medarbetarna. Det är jättetufft, säger David Samuelsson. 

Två studieförbund har lagt ner helt

Under 2024 har studieförbunden också totalt blivit färre. Kulturens bildningsförbund och muslimska Ibn Rushd har lagt ner helt efter kritik och indragna bidrag. Totalt står de två nedlagda små förbunden bara för 91 av de 850 borttagna tjänsterna. 

Att de förlorade sitt statsbidrag berodde på att Folkbildningsrådet bedömde att de inte hade möjlighet att fortsätta och på att de förlorade sina kommunala och regionala bidrag, säger David Samuelsson. 

Minskad budget kom parallellt med ökade krav på kontroll och mer administration i studieförbunden, vilket kräver personal. 

Det tar mycket resurser för en mindre organisation, säger David Samuelsson. 

Ett "stålbad" i norr

Sensus Norrland beskriver det i Sundsvalls tidning som ett stålbad när de fick säga upp personal förra året. 

På Medborgarskolan Mitt har också 30 procent av tjänsterna försvunnit på regionnivå enligt Värmlands Folkblad
Vi har gjort dramatiska förändringar, säger Marcus Andersson, regionchef till tidningen. 

Lämnar mindre orter 

Minskad personalstyrka har också gett avtryck i form av färre studiecirklar och arrangemang. I var fjärde kommun har ett eller flera studieförbund lagt ner sin verksamhet . Till exempel i Hässleholm, Uddevalla och Vingåker. 

Vi har tappat fjorton procent av verksamheten - antalet arrangemang, studiecirklar och kulturprogram minskar. Det slår väldigt olika och mycket tuffare mot landsbygden än de större städerna, säger enligt David Samuelsson.

Stängda replokaler får kritik av E-Type

Replokaler har stängts på ett tjugotal orter enligt Studieförbundens rapport Replokalskris i musiksverige. 

En rad artister, till exempel E-Type, har kritiserat de stängda replokalerna offentligt. 

– Man nedmonterar fundamentet för Sveriges otroliga musikframgångar. Vi kommer se, eller snarare inte se, effekterna av detta i framtiden, säger Martin ”E-type” Erikson i ett pressmeddelande från Studieförbunden. 

Han deltog i Studieförbundets kampanj tillsammans med en rad andra artister som Per Gessle, Ghost, Lars Winnerbäck, Shellback, Karin Dreijer, Jill Johnson och Jonas Åkerlund. 

Indragna tjänster

Siffran 850 heltidsanställda består av enkätdata från samtliga studieförbund i Studieförbunden. De har fått svara på hur många helårsarbetstider som försvunnit. Det framgår inte om minskningen är uppsägningar, visstidsanställningar som löpt ut eller pensionsavgångar som inte har ersatts. 

Två studieförbund har helt lagt ned. Det ena är Kulturens Bildningsverksamhet som hade 41 helårstjänster enligt verksamhetsberättelsen. Det andra är studieförbundet Ibn Rushd. De hade enligt en uppgift från före detta chef 50 anställda. Totalt står de två nedlagda förbunden för 91 av de 850 borttagna tjänsterna. 

Läs rapporten här. 

Svenska studieförbund

Studieförbunden är studieförbundens gemensamma intresseorganisation. Organisationen bildades 1903 under namnet Folkbildningsförbundet. 

Det finns åtta studieförbund i Sverige: ABF, Studieförbundet Bilda, Folkuniversitetet, Medborgarskolan, NBV, Sensus studieförbund, Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan.