Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Regeringen utreder åtgärd mot långtidsarbetslöshet

Regeringen vill införa ”matchningsanställningar” för människor som fastnat i Fas 3. Tanken är att företag ska anställa långtidsarbetslösa för att sedan aktivt stötta dem med målet att komma in på arbetsmarknaden. - Bra med riktiga anställningar, men sent, säger S talesperson i arbetsmarknadsfrågor Ylva Johansson.
Sandra Lund Publicerad 30 juni 2014, kl 13:12

Regeringen tillsätter i dag, måndag, en utredning som ska ta fram förslag på hur så kallade matchningsanställningar skulle fungera på arbetsmarknaden. Det är inte en ny anställningsform utan en ny åtgärd. Det handlar om jobb för människor som fastnat i den sista fasen, som numera heter sysselsättningsfasen (tidigare Fas 3), och som inte får jobb.

Enligt en debattartikel i Dagens Nyheter i dag skriver arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) att det inte är Arbetsförmedlingen som ska hitta jobben. Myndighetens uppdrag är att hänvisa långtidsarbetslösa till enskilda företag. Där ska den arbetslösa få anställning, samtidigt som arbetsgivaren aktivt ska stötta personen att ta sig ut på arbetsmarknaden, till exempel genom att hyra ut den anställde till andra företag.

Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitikisk talesperson för Socialdemokraterna, tycker att det är bra att regeringen ”efter åtta år” börjar tala om riktiga anställningar för den här gruppen arbetslösa.
– Men det är lite sent att tillsätta en utredning strax före valet. Jag blir också skeptisk när jag hör att anställningarna ska skötas av ”matchningsaktörer”. Tidigare aktörer som regeringen infört;  jobbcoacher, etableringslotsar, Fas 3-anordnare och så vidare har ju varit rena fiaskon.

Carina Lindfelt, chef för Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsenhet, säger till tidningen Arbetet att hon inte ser någon poäng med ännu en utredning. För henne är dagens debattartikel mest ett utspel i och med politikerveckan i Almedalen.

Den som ska utreda mer exakt hur det här ska gå till är Anders Lago (S), tidigare kommunalråd i Södertälje. Han har varit inblandad i flera liknade kommunala projekt. Utredningen ska vara klar i mars 2015.

Sandra Lund