
Statsvetare på Lunds Universitet har studerat arbetsmarknadspolitiska åtgärder i 22 olika länder från 70-talet och framåt. Åtgärderna skiljer sig till viss del åt mellan de olika länderna men en tydlig trend är att kraven på arbetslösa har hårdnat. Dagarna då man har rätt till ersättning från a-kassan har blivit färre, kraven på vilka jobb som man måste vara beredd på att söka har blivit fler och anses den arbetslöse inte vara aktiv nog i sitt jobbsökande riskerar man hårdare sanktioner.
Studien visar också att starka enpartiregeringar oftare ägnar sig åt åtstramningar medan svagare koalitionsregeringar kombinerar tuffare regler med olika stödåtgärder som till exempel arbetsmarknadsutbildningar.
Men hjälper en hårdare linje? Nej, menar statsvetarna bakom studien. De länder som har tuffast krav på arbetssökande är också de som är sämst på att få ut människor i arbetslivet.
– Våra studier tyder på att det inte hjälper att ta till storsläggan för att tvinga ut arbetslösa i arbete. Små knuffar i rätt riktning verkar ge större effekt, säger Lundastatsvetaren Carl Knotz i ett pressmeddelande.