Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Färre går arbetslösa länge – men tufft för vissa yrken

Långtidsarbetslösheten för Unionens medlemmar pekar nedåt. Samtidigt ser framtiden tuff ut för vissa yrken – till exempel ekonomiassistent och administratör – som delvis fasats ut under pandemin.
– Jag tror att den nedåtgående trenden för den här typen av jobb kommer att fortsätta, säger Katarina Lundahl, Unionens chefsekonom.
Oscar Broström Publicerad 24 november 2021, kl 16:10
Camilla Svensk och Jessica Gow/TT.
Arbetslösheten kommer tryckas tillbaka, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl. Samtidigt kan vissa tjänstemän, som förlorade jobbet under krisen, få svårt att hitta nya tjänster. Camilla Svensk och Jessica Gow/TT.

Långtidsarbetslösheten ligger på en historiskt hög nivå bland Unionens a-kassas medlemmar. Det är givetvis en konsekvens av pandemin, som drabbade de flesta branscher i någon mån, och gjorde att arbetslösheten överlag sköt i höjden.

Nu i oktober var det runt 15 500 medlemmar i Unionens a-kassa som stått utan jobb i ett år eller mer, varav ungefär 6 000 tillkom under pandemin.

Arbetslösheten sjunker

Men siffran väntas falla. I mitten av 2021 var över 16 000 a-kassamedlemmar långtidsarbetslösa, den högsta siffran sedan Unionen bildades, men sedan dess har den minskat med ungefär 900 personer.

– Just nu skapas det väldigt många jobb på svensk arbetsmarknad, särskilt i storstadsregionerna och i synnerhet i Stockholm. Har du en relativt färsk arbetslivserfarenhet, alltså att du blivit av med jobbet under den här krisen, så har du ganska goda chanser att få ett jobb, säger Katarina Lundahl, Unionens chefsekonom.

Arbetslösheten – långtidsarbetslösheten inkluderad – är också relativt låg bland tjänstemän och Unionens medlemmar. I september i år var andelen långtidsarbetslösa i Sverige 3,6 procent, och bland Unionens a-kassas medlemmar låg den i oktober (senaste siffran) på 2,2 procent.

– Vi kan konstatera att nivån är lägre för våra medlemmar än för arbetsmarknaden i helhet. Det ligger i linje med hur det ser ut med arbetslösheten. Där ligger nivån för våra medlemmar på fyra procent och totalt i Sverige är den ungefär sju procent, säger Katarina Lundahl.

”Det är stora medlemsgrupper”

Samtidigt finns det några yrkesområden som inte kommer återhämta sig lika bra som andra. Bland Unionens medlemmar var det många ekonomiassistenter, administratörer och receptionister som förlorade jobbet under pandemin, och det är osäkert om företag kommer att söka den kompetensen framöver.

– Det är stora medlemsgrupper hos oss, framför allt bland våra kvinnliga medlemmar. Har du blivit av med jobbet, som ekonomiassistent eller administratör, kan konkurrensen om ett nytt jobb vara tuff, säger Katarina Lundahl, och fortsätter:

– Det är en del av en långsiktig trend att den typen av tjänstemannajobb blir färre för att delar av arbetsuppgifterna automatiseras. Den trenden förstärktes under krisen och är ett resultat av att man helt enkelt såg om sitt hus och behövde skära kostnader. Vi ser nu en liten uppgång i att det skapas fler sådana jobb igen, men på totalen tror jag att den nedåtgående trenden för den här typen av jobb kommer att fortsätta.

Läs mer: Arbetslös: Expertens 12 bästa tips när du söker jobb

Arbetslöshet

900 kallades till videomöte – alla sades upp

Vd:n på det amerikanska bolåneföretaget Better.com sparkade under ett videomöte förra veckan samtliga 900 deltagare. Samme vd har tidigare kallat anställda för slöa och dumma delfiner.
Johanna Rovira Publicerad 6 december 2021, kl 15:56
Shutterstock.
900 anställda blev samtliga uppsagda – i samma Zoommöte. Shutterstock.

Den digitala hypotekslångivaren Better.com:s vd Vishal Garg hade kallat närmare nio procent av sina anställda till ett webbinarium via Zoom på onsdagen i förra veckan. Under mötet fick deltagarna plötsligt veta att de hörde till den ”olyckliga grupp” vars anställning skulle upphöra med ”omedelbar verkan”, enligt CNN Business, som tagit del av en inspelning från mötet.

Deltagarna fick under mötet beskedet att ett mejl med information om avgångsvederlag och förmåner var att vänta från HR.

Enligt CNN så ska Vishal Garg ha förklarat att effektivitet, prestanda och produktivitet ligger bakom beslutet om uppsägningarna på företaget som enligt tidningen Forbes har växt exponentiellt – med mer än 2 000 nya anställda sedan början av pandemin. 

"Hallå, vakna upp"

Garg brukar vanligtvis vara mer frispråkig i sin konversation med anställda. Enligt ett porträtt i Forbes ska han bland annat ha skickat ett mejl till medarbetare där han liknar dem vid korkade delfiner, som fastnar i nät och äts upp av hajar.

– Hallå, vakna upp.  Ni är för jävla långsamma. Så sluta nu. Ni skämmer ut mig, ska han också ha skrivit i samma mejl.