Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Storvarsel på Systembolagets huvudkontor

Systembolaget genomför en omorganisering och varslar 20 procent av personalstyrkan på huvudkontoret. Sammanlagt försvinner cirka 100 tjänster.
Lina Björk Publicerad 16 januari 2023, kl 14:11
en skylt på systembolaget
Systembolaget ska spara 200 miljoner kronor och varslar om att 100 tjänster på huvudkontoret ska bort. Foto: Christine Olsson/TT

Att det skulle bli en omorganisering var unionenklubben väl medveten om. Däremot har man reagerat på antalet varslade. Totalt finns 576 anställda på huvudkontoret, som nu bantas med 100 tjänster. Det motsvarar 20 procent av personalstyrkan där.
 

Johan Lund
Johan Lund, Unionens klubbordförande. Foto: Privat.

– Vi hajade till över siffran. Både för att vi vill se till att det finns resurser kvar för att göra ett bra jobb. Men också för att de som blir kvar inte blir överbelastade, säger Johan Lund, som är Unionens klubbordförande för kontorssektionen. .

Unionenklubben samarbetar med akademikerföreningen för att informera och förhandla för sina medlemmar, men vet ännu inte exakt vilka tjänster som berörs.
 Det läge vi är i nu innebär att enhetscheferna ska sätta sig ner och se över verksamheten och vilka resurser som behövs, säger Johan Lund.

Bakgrunden till varslet är enligt Systembolaget att man vill öka fokus på arbetet med digitalisering, hållbarhet och folkhälsa. Förändringarna beräknas sammantaget frigöra 200 miljoner kronor årligen för nya satsningar. Neddragningarna gäller dock enbart huvudkontoret och ska inte påverka butikerna eller varudepåerna.

Under tisdagen ska facket att hålla ett medlemsmöte.

– Det är klart att det finns en oro, men vi hoppas kunna svara på fler frågor framöver, säger Johan Lund. 

Varsel

100 i Sverige berörs av varsel på Spotify

På måndagen inledde Spotify samtal med de hundra anställda i Sverige som berörs av varslet. På tisdagen bildades företagets första fackklubb och uppslutningen var enorm.
Johanna Rovira Publicerad 26 januari 2023, kl 13:17
Bild från gatan på Spotifys huvudkontor i Stockholm. Skyltfönster med Spotifys namn och logotyp.
I Sverige berörs cirka hundra personer av Spotifys neddragningar. Knappt hälften är medlemmar i Unionen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.

Techbranschen har alltid varit en hård nöt att knäcka för Unionen. De anställda har varit nöjda med sina villkor och inte velat höra talas om vare sig medlemskap eller kollektivavtal. Men i slutet på förra året ändrades detta.

– Sedan november, december har det varit ett stort engagemang bland medlemmar vid Spotify. De senaste dagarna har medlemmarna där forsat in till Unionen, säger Björn Larm, gruppchef på Unionen Stockholm.

Under ett första digitalt medlemsmöte förra veckan deltog 50 personer och ett klubbildningsmöte bokades in.

100 berörs i Sverige

I måndags kom så beskedet att streamingföretaget Spotify skulle skära ner på kostnader och minska personalstyrkan på 9 800 personer med sex procent. I Sverige berörs cirka hundra personer varav knappt hälften är medlemmar i Unionen.

Björn Larm.

  Många går med nu när det sker stora neddragningar, men också på grund av sättet neddragningarna görs på – att de går ut med riktade erbjudanden till anställda utan att först ha informerat eller förhandlat med facket skapar oro bland personalen, säger Björn Larm.

På tisdagen hölls det sedan tidigare inplanerade klubbildningsmötet och engagemanget var högre än vad Björn Larm kunnat föreställa sig

 Det kom 128 medlemmar och det var kanske det mest välbesökta klubbildningsmötet i Unionens historia, säger han.

Tio personer i klubbstyrelsen

Förbundet hade hoppats på att bilda klubb och hade som mål att välja åtminstone fem ledamöter till styrelsen, för att kunna fylla på med fler senare. Tack vare det stora intresset slutade det i stället med att tio personer valdes in i den nya klubbstyrelsen i Spotify Workers Unionen, som klubben heter.

 Jag är imponerad över hur sakligt och sansat medlemmarna kunde hantera ett digitalt stormöte i en så pressad situation. Mina medarbetares lugn i sammanhanget var också en bidragande orsak till framgången, säger Björn Larm, som fått påstötningar från flera både svenska och internationella fackförbund angående Spotify.

– Jobbar man på Spotify och är berörd av varslet kan man antingen höra av sig till Unionens rådgivning eller till den nybildade klubben, säger Björn Larm. 

Kollega har sökt Spotify för en kommentar.