Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Storvarsel på Systembolagets huvudkontor

Systembolaget genomför en omorganisering och varslar 20 procent av personalstyrkan på huvudkontoret. Sammanlagt försvinner cirka 100 tjänster.
Lina Björk Publicerad 16 januari 2023, kl 14:11
en skylt på systembolaget
Systembolaget ska spara 200 miljoner kronor och varslar om att 100 tjänster på huvudkontoret ska bort. Foto: Christine Olsson/TT

Att det skulle bli en omorganisering var unionenklubben väl medveten om. Däremot har man reagerat på antalet varslade. Totalt finns 576 anställda på huvudkontoret, som nu bantas med 100 tjänster. Det motsvarar 20 procent av personalstyrkan där.
 

Johan Lund
Johan Lund, Unionens klubbordförande. Foto: Privat.

– Vi hajade till över siffran. Både för att vi vill se till att det finns resurser kvar för att göra ett bra jobb. Men också för att de som blir kvar inte blir överbelastade, säger Johan Lund, som är Unionens klubbordförande för kontorssektionen. .

Unionenklubben samarbetar med akademikerföreningen för att informera och förhandla för sina medlemmar, men vet ännu inte exakt vilka tjänster som berörs.
 Det läge vi är i nu innebär att enhetscheferna ska sätta sig ner och se över verksamheten och vilka resurser som behövs, säger Johan Lund.

Bakgrunden till varslet är enligt Systembolaget att man vill öka fokus på arbetet med digitalisering, hållbarhet och folkhälsa. Förändringarna beräknas sammantaget frigöra 200 miljoner kronor årligen för nya satsningar. Neddragningarna gäller dock enbart huvudkontoret och ska inte påverka butikerna eller varudepåerna.

Under tisdagen ska facket att hålla ett medlemsmöte.

– Det är klart att det finns en oro, men vi hoppas kunna svara på fler frågor framöver, säger Johan Lund. 

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.