Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Storvarsel på Systembolagets huvudkontor

Systembolaget genomför en omorganisering och varslar 20 procent av personalstyrkan på huvudkontoret. Sammanlagt försvinner cirka 100 tjänster.
Lina Björk Publicerad 16 januari 2023, kl 14:11
en skylt på systembolaget
Systembolaget ska spara 200 miljoner kronor och varslar om att 100 tjänster på huvudkontoret ska bort. Foto: Christine Olsson/TT

Att det skulle bli en omorganisering var unionenklubben väl medveten om. Däremot har man reagerat på antalet varslade. Totalt finns 576 anställda på huvudkontoret, som nu bantas med 100 tjänster. Det motsvarar 20 procent av personalstyrkan där.
 

Johan Lund
Johan Lund, Unionens klubbordförande. Foto: Privat.

– Vi hajade till över siffran. Både för att vi vill se till att det finns resurser kvar för att göra ett bra jobb. Men också för att de som blir kvar inte blir överbelastade, säger Johan Lund, som är Unionens klubbordförande för kontorssektionen. .

Unionenklubben samarbetar med akademikerföreningen för att informera och förhandla för sina medlemmar, men vet ännu inte exakt vilka tjänster som berörs.
 Det läge vi är i nu innebär att enhetscheferna ska sätta sig ner och se över verksamheten och vilka resurser som behövs, säger Johan Lund.

Bakgrunden till varslet är enligt Systembolaget att man vill öka fokus på arbetet med digitalisering, hållbarhet och folkhälsa. Förändringarna beräknas sammantaget frigöra 200 miljoner kronor årligen för nya satsningar. Neddragningarna gäller dock enbart huvudkontoret och ska inte påverka butikerna eller varudepåerna.

Under tisdagen ska facket att hålla ett medlemsmöte.

– Det är klart att det finns en oro, men vi hoppas kunna svara på fler frågor framöver, säger Johan Lund. 

Varsel

Betydligt fler varsel – men ljusglimtar finns

Under de första tio dagarna i februari ökade antalet varsel dramatiskt. Men Tobias Brännemo, Unionens chefsekonom, tror inte att den utvecklingen kommer att fortsätta.
David Österberg Publicerad 15 februari 2023, kl 09:42
Människor i bakgrunden. I förgrunden e nskylt för Arbetsförmedlingen.
Under de första tio dagarna i februari tog Arbetsförmedlingen emot 13 000 varsel. Foto: Johan Nilsson / TT.

Artikeln har uppdaterats den 16 februari med en förklaring till varselsiffrorna.

Efter pandemin var arbetsmarknaden i Sverige stark. Förra året var antalet uppsagda tjänstemän lägre än på 17 år, enligt statistik från omställningsorganisationen TRR. Men under hösten kom de första tecknen på en försvagning när antalet varsel ökade.

Det var ingen dramatisk ökning, utan en återgång till mer normala varseltal från en väldigt låg nivå. Historiskt brukar vi ha mellan 4 000 och 5 000 varsel i månaden och så var det också i januari, säger Tobias Brännemo, Unionens chefsekonom.

Men nu ser läget betydligt sämre ut. Under de första tio dagarna i februari tog Arbetsförmedlingen emot 13 000 varsel. Tobias Brännemo tror dock inte att den utvecklingen kommer att fortsätta.

När uppgången är så kraftig på så kort tid finns det ofta en förklaring. Jag tror inte att resten av februari kommer att se likadan ut. När många företag varslar märker vi av det genom att vår rådgivning får många frågor om uppsägningar. Under hösten har vi märkt av en ökning av den typen av frågor, men har inte alls sett det under februari – snarare tvärtom.

Han säger också att delar av arbetsmarknaden fortsatt är väldigt stark – och att det i bästa fall kan leda till att arbetslösheten hålls nere.

– Vi har en situation där vi samtidigt som vi har höga varseltal också har väldigt många nya lediga jobb hos Arbetsförmedlingen. Rekryteringsbehovet är fortfarande väldigt stort i flera branscher.

Är vi på väg in i en lågkonjunktur?

Det finns mycket som tyder på att konjunkturen nu mattas av. Under en tid kunde hushållen hålla uppe konsumtionen men med fortsatt hög inflation, höga elpriser och höjda räntor börjar de nu se över sina kostnader. Det leder till exempel till att delar av handeln får det svårare.

Samtidigt finns det flera ljusglimtar, enligt Tobias Brännemo. Elpriserna och inflationen kan i bästa fall sjunka inom kort och efter årets avtalsrörelse kommer hushållen att få mer pengar i plånboken.

Kanske ser vi reallöneökningar redan i slutet av året och då kan efterfrågan öka igen.

I början av februari frågade Unionen 300 Unionenklubbar om hur de ser på framtiden. Majoriteten tror på sämre tider, men svarar samtidigt att deras företag kommer att öka antalet anställda och att kompetensbristen fortsatt är stor.

Uppdatering: Under torsdagen uppgav omsorgsbolaget Humana för Nyhetsbyrån Direkt att det är Humana som ligger bakom de höga varseltalen. Bolaget riskerar att bli av med sitt tillstånd att bedriva personlig assistans och har därför varslat hela personalstyrkan, drygt 11 000 personer, om uppsägning.