Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

”Skönt men vemodigt att sluta på Ericsson”

Uppsägningarna på Ericsson i Borås och Kumla är klara. Niclas Hjelm är en av dem som tackade ja till att sluta i Borås med ett avgångspaket i ryggen.
Niklas Hallstedt Publicerad 10 februari 2017, kl 13:51
Pontus Lundahl / TT
Pontus Lundahl / TT

I höstas började det läcka ut uppgifter om kommande uppsägningar på Ericsson och redan i början av oktober blev det känt att produktionen i Borås skulle läggas ned. Men det slutgiltiga beskedet fick de anställda först denna vecka. 446 av dem, varav 244 tjänstemän, blir av med sina jobb.

– Det är ganska bra stämning här nu. Alla är nöjda och glada efter att ha fått besked, tidigare var det som ett vakuum när man bara väntade, säger logistikern och Unionenmedlemmen Niclas Hjelm.

– Det känns skönt med ett avslut, men det är klart att det är vemodigt att lämna arbetsplatsen och kamraterna efter 20 år.

När Kollega pratade med honom i oktober hade han ännu inte bestämt sig för hur han skulle göra, senare bestämde han sig för att försöka få del av avgångspaketet.

Läs mer: Ilska över otydligt besked från Ericsson 

För Niclas Hjelms del innebär paketet 19 månaders lönegaranti från företaget. Skulle han inte ha fått jobb inom den tiden träder en försäkring in som täcker ytterligare fyra månaders lönebortfall.

– En så trygg anställning har jag aldrig haft, det här avgångspaketet är mycket bättre än de tidigare. Jag tror inte längre på den här delen av Ericsson. De kallar det arbetsbrist, men anställer utomlands i stället. Det handlar bara om att sänka kostnaderna och flytta jobben.

Under sina år på Ericsson har Niclas Hjelm hunnit vara med om ett antal stora varsel. På en avgörande punkt skiljer sig detta från de övriga.

– Alla som jag känner och har pratat med är nöjda med att de får sluta, det är de som stannar mot sin vilja som är missnöjda. Alla har ju inte fått sluta. Det brukar vara tvärtom.

Redan om två veckor gör Niclas Hjelm sin sista dag på företaget. Än har han inte hittat något nytt jobb, men han har gott hopp. Dels är konjunkturen i Västergötland god och pendlingsavståndet till Göteborg överkomligt, dels borde hans kompetens efter åren som reservdelslogistiker vara eftertraktad.

– Det känns helt rätt att sluta. Det är dags för mig att prova något nytt, jag är 40 år och har varit här hela mitt arbetsliv.

Läs mer: Kompetensintyg ska ge uppsagda jobb

Så många tvingas från Ericsson:

I Borås blir 446 anställda av med sina jobb. Av dem som får stanna är 154 tjänstemän och 31 arbetare. I Kumla blir 327 anställda av med sina jobb. Här blir bara 82 tjänstemän kvar.

Niklas Hallstedt
[email protected]