Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Norwegian varslar till följd av corona

Flygbolaget Norwegian ställer in cirka 3 000 avgångar och varslar om permittering på grund av effekterna av corona.
Ola Rennstam Publicerad 10 mars 2020, kl 14:01
Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT
Norwegian kommer att permittera en stor andel anställda till följd av coronasmittan. Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Det norska lågprisflygbolaget Norwegian har märk av en minskad efterfrågan som en följd av coronaviruset. Därför planerar bolaget nu att ställa in cirka 3 000 flygningar från mitten av mars till mitten av juni. Det motsvarar cirka 15 procent av Norwegians kapacitet under perioden. Enligt ett pressmeddelande från bolaget kommer man även att vidta permittering av en betydande andel anställda.

Läs mer: Varsel – så funkar det

Läs mer: Coronaviruset kan ge nedskärningar på SAS

– Vi har inlett formella samtal med våra fackföreningar gällande permittering av anställda. Vi kommer att fortsätta ha en konstruktiv dialog med fackföreningarna och våra kollegor för att ta oss igenom den här svåra tiden, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Norwegian kommer att återkomma med fler detaljer så snart de planlagda ändringarna är klara. Kunder som berörs kommer att bli informerade direkt.

Unionen har drygt 300 medlemmar på bemanningsföretaget OSM Aviation som anlitas av Norwegian.

– Jag vet inte i nuläget hur detta kommer påverka våra medlemmar på OSM men vi befinner oss i en ovanlig situation och det är helt klart så att corona påverkar flygbranschen, säger Elin Svensson, central ombudsman på Unionen.

Kollega söker kabinklubben på OSM Aviation.

PERMITTERING - LÖN UTAN ATT JOBBA

  • Permittering regleras i Lagen om anställningsskydd, las.
  • Den som är permitterad har rätt till samma lön och förmåner som om personen hade fått behålla sina arbetsuppgifter.
Varsel

Runt 1 500 personer sägs upp på Spotify

Spotify säger upp runt 1 500 anställda. Omkring 240 av dem arbetar i Sverige. Nedskärningen är den andra på mindre än ett år.
David Österberg Publicerad 4 december 2023, kl 12:51
Daniel Ek, vd för Spotify.
Runt 1 500 personer sägs upp från Spotify i nya nedskärningar. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Under måndagsmorgonen skickade Daniel Ek, vd för Spotify, ett meddelande till alla anställda. I det framgick att företaget tänker säga upp 17 procent av personalstyrkan. Det innebär totalt runt 1 500 personer. Omkring 240 av de svenska medarbetarna blir av med jobbet, enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer, som fått siffran från Spotify. Klubben på Spotify vill i nuläget inte uttala sig om detaljer.

”Vi är så klart ledsna över att många av våra kollegor påverkas av det här beslutet. Just nu är klubbens fokus att hjälpa de medlemmar som är påverkade av Spotifys nedskärningar och se till att de får det stöd de behöver”, skriver Jonas Sundberg, Unionens klubbordförande, i ett mejl till Kollega.

I brevet till de anställda skriver Daniel Ek att Spotify påverkas av det ekonomiska läget i världen: ”Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare.”

Gjorde vinst på 32 miljoner euro

Enligt Spotifys kvartalsrapport för tredje kvartalet går det dock bra för företaget. Antalet premiumanvändare ökade med 16 procent och vinsten för kvartalet blev 32 miljoner euro. Men Daniel Ek anser att organisationen är ineffektiv och att för många anställda arbetar i stöttande roller och ”till och med gör arbete kring arbetet snarare än att bidra till möjligheter med verklig effekt.”

Nedskärningen är den andra i år. I januari meddelade Spotify att sex procent av personalen skulle sägas upp. Runt 100 personer fick lämna Spotify i Sverige. Den gången struntade företaget i att förhandla med och informera Unionen. Den här gången har klubben och Unionen fått information om neddragningarna i förväg, enligt Unionens presstjänst. Enligt brevet från Daniel Ek ska all berörd personal få en kalenderinbjudan till samtal under måndagen. Samtalen ska vara avklarade innan onsdag.

Spotify saknar kollektivavtal

De personer som sägs upp får, enligt företaget, i genomsnitt fem månadslöner i avgångsvederlag och två månaders karriärstöd.

Spotify saknar kollektivavtal. Under våren och början av sommaren försökte Unionen få företaget att teckna ett avtal, men Spotify drog sig ur förhandlingarna. Enligt företaget skulle ett kollektivavtal inte ge de anställda något mervärde.

Kollega söker Spotify och Unionen.