Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Coronavarsel på nöjesparker

Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.
Johanna Rovira Publicerad 13 maj 2020, kl 12:30
Adam Ihse / TT, Maja Suslin / TT
Både Liseberg och Gröna Lund varslar anställda eftersom de måste hålla stängt på grund av reglerna om allmänna sammankomster. Adam Ihse / TT, Maja Suslin / TT

Karusellerna på Gröna Lund och Liseberg står fortfarande stilla. Medan djurparker som Kolmården kan ta emot besökare, om än färre än vanligt, måste nöjesparkerna hålla helt stängt eftersom de, enligt polisens tolkning, faller under regelverket för allmänna sammankomster, där maxgränsen 50 personer nu gäller på grund av coronakrisen.

– Så länge reglerna om offentlig tillställning gäller kan vi inte öppna parken, säger Carina Berntsson, förtroendevald i Unionenklubben på Liseberg.

I slutet av mars var hon förhoppningsfull och glad att Liseberg tecknat avtal om korttidsarbete och att de anställda därför fick behålla jobben.

Läs mer: Personal på Liseberg: Glada att vi får behålla jobben

Men i måndags fick hon och klubben besked om att varsel skulle läggas på 95 av nöjesparkens drygt 400 tjänster.

– Just nu är det oroligt eftersom vi inte vet om varslet kommer att leda till uppsägningar eller inte. Alla är ledsna och lite chockade tror jag. Det är sorgligt att det blev så här, vi trodde att vi var lyckligt förskonade från varsel, säger hon.

I nuläget vet ingen av de anställda, som informerades om varslet under tisdagen, vem som berörs, men elva av varslen handlar om nedgång i tjänst, alltså att personer går ner i arbetstid permanent.

– Att permittera ytterligare hade inte hjälpt. Man var tvungen att ta till varsel, säger Carina Berntsson.

– Tittar man på hur det ser ut på arbetsmarknaden i övrigt är det inte så konstigt, även om det är fruktansvärt tråkigt. Men det är tyvärr en tråkig värld vi lever i just nu.

Carina Berntsson vill inte spekulera i hur prognosen ser ut, men Unionenklubbens ordförande, Anastassios Grozos, säger i Göteborgs-Posten att om de nuvarande reglerna för allmänna sammankomster ändras, är det möjligt att varslen kan återkallas innan de träder i kraft om fyra månader.

– Vi hör ju rykten att nöjesparker håller på att öppna lite i Europa, säger Carina Berntsson.

Även koncernen Parks and Resorts, som äger bland annat Gröna Lund och Skara Sommarland, varslar 110 personer. Enligt TT så hoppas koncernen på ett nytt besked om maxgränsen från Folkhälsomyndigheten inom de närmaste tio dagarna.

Johanna Rovira
[email protected]