Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

1 000 tjänster bort från Essity

Hygienbolaget Essity inleder ett besparingsprogram och minskar sin personal med 1 000 anställda globalt. Hur det kommer att påverka den svenska verksamheten är ännu oklart.
Lina Björk Publicerad 29 oktober 2018, kl 14:05
Essity
Sammanlagt minskar Essity sin personalstyrka med 1 000 anställda globalt. Essity

Som bakgrund till besparingarna hänvisar bolaget till högre kostnader för bland annat pappersmassa, oljebaserade råvaror och energi. Besparingarna på sammanlagt 900 miljoner kronor ska ske i samtliga delar av bolaget och påverkar cirka 1 000 tjänster globalt. Hur många som kan komma att drabbas av de 2000 anställda som jobbar i Sverige är ännu oklart.

- Exakt hur det påverkar olika delar av organisationen är klart först när det har förhandlats enligt lokala lagar och rutiner med fackförbund, och när medarbetare har informerats, säger Henrik Sjöström, pressansvarig på Essity.

I Sverige har Essity verksamheter på fem platser: Stockholm, Göteborg, Falkenberg, Lilla Edet och Mölnlycke. I Mölndal utanför Göteborg tillhör man en av Göteborgsregionens största privata arbetsgivare.

Bolaget flaggade redan i september för att det skulle bli kommande besparingar. Då pratade man om 800 miljoner kronor om året. Nu har man alltså justerat det uppåt. Strax innan den senaste kvartalsrapporten meddelade bolaget också att man slår samman två affärsenheter och minskar antalet personer i koncernledningen från 14 till 12.
 

Fakta

I Sverige omsätter Essity 2,5 miljarder kronor och har verksamhet på fem orter. Produktionsverksamhet finns i Falkenberg, Mölnlycke och Lilla Edet, där man bland annat gör barnblöjor, tvättlappar och hygienprodukter.

De varumärken som finns i Sverige är TENA, Libero, Libresse och Edet.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.