Annons
Annons
 • Sjukvårdsförsäkring via jobbet ska förmånsbeskattas från och med nästa år. Det gäller dock inte gruppförsäkring via facket. Foto: Henrik Montgomery / TT

Unionens medlemmar slipper skatt på privat sjukvård

Publicerad 21 april 2017, kl 10:40

Från och med den 1 juli nästa år ska alla som har en sjukvårdsförsäkring som jobbet står för betala förmånsskatt. Det gäller dock inte den som har en gruppförsäkring via sitt fackförbund.

Nyligen blev det känt att regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att alla som har en privat sjukvårdsförsäkring som arbetsgivaren betalar ska förmånsbeskattas från och med juli nästa år. 

Enligt SVT Nyheter har 650 000 personer en privat sjukvårdsförsäkring i dag av vilka ungefär 70 procent  får den betald av arbetsgivaren. Enligt överenskommelsen kommer alltså minst 450 000 personer att få betala förmånsskatt. 

Hur mycket skatt det handlar om beror på hur mycket försäkringen kostar.

Men det här gäller inte den har en gruppförsäkring via sitt fackförbund. Det eftersom det då handlar om en produkt i en gruppförsäkring som man betalar med egna, redan beskattade pengar.

– Skillnaden är att om arbetsgivaren betalar en sjukvårdsförsäkring så betalas det med obeskattade pengar och nu vill politikerna inte att det ska vara en skattefri förmån, precis som man resonerar när det exempelvis gäller en bilförmån eller fri kost, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen.

I höstas beslöt Unionen att man inom något år kommer att erbjuda samtliga drygt 600 000 medlemmar möjligheten att teckna en privat sjukvårdsförsäkring. Sannolikt kommer det att bli möjligt från och med årsskiftet.

Läs mer: Unionens medlemmar erbjuds sjukvårdsförsäkring

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
 • Läs även...

  Arbetsgivare kan kräva vaccinering

  Den som vägrar vaccin kan ratas vid jobbrekryteringar. Arbetsgivarsidan ser inget juridiskt hinder för att kräva vaccinering när du söker nytt jobb. Men facket varnar för att ovaccinerade riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden.

 • Läs även...

  Investerade i startup – fick sparken

  Efter att mannen investerat i en startup fick han sparken av sin arbetsgivare för brott mot lojalitetsplikten. Unionen håller inte med och har stämt företaget i Arbetsdomstolen.

 • Läs även...

  Corona: Vab och vobb ökade förra året

  Både vab och vobb ökade under förra året på grund av coronapandemin. Det är framför allt fler kvinnor som i större utsträckning än tidigare jobbar parallellt med att de tar hand om sina sjuka barn, visar en undersökning från Unionen.