Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Vem tar över Unionen?

Den hetaste frågan inför Unionens kongress i oktober är vem som ska bli ny förbundsordförande. Kollegas rundringning till regionerna visar att Peter Hellberg, förbundsstyrelsens förste vice ordförande, ligger bäst till.
Anita Täpp, Ola Rennstam Publicerad 8 september 2015, kl 10:29
TT/Colourbox
Strax före sommaren meddelade Unionens ordförande Cecilia Fahlberg att hon inte ställer upp för omval vid höstens kongress. TT/Colourbox

När Unionens nuvarande förbundsordförande Cecilia Fahlberg sent i våras meddelade att hon inte ställer upp för omval satte det myror i huvudet på många av ledamöterna i Unionens 18 regionstyrelser runt om i landet.

Många hade då redan hunnit nominera Cecilia Fahlberg till att sitta kvar som ordförande. När man nu hastigt måste tänka om resulterade det i att flera regionstyrelser inte kunde, eller hann, komma överens om vem man skulle nominera och därför avstod från det.

Det är Unionens valberedning som förslår vem som ska väljas till ny förbundsordförande på kongressen. Men regionstyrelserna kan ändå nominera vem man vill och Kollegas rundringning visar att Peter Hellberg, i dag förbundsstyrelsens första vice ordförande, ligger bäst till då han föreslås av sju regioner.

– Vi har nominerat honom eftersom vi tycker att han gör ett jättebra jobb i förbundsstyrelsen och är trevlig och sympatisk, säger Åsa Liljedahl, ordförande i Uppsalas regionstyrelse.

Martin Linder, i dag förbundets andre vice ordförande, har fått två nomineringar till ordförandeposten medan Martin Johansson, som i dag är ledamot av förbundsstyrelsen, men inte sitter i dess presidium, har nominerats av fyra regioner.

Flera regionstyrelser som Kollega varit i kontakt med har uttryckt att man tycker att det också behövs en kvinna i förbundets högsta ledning och två regioner har nominerat Victoria Kirschoff, i dag ledamot i förbundsstyrelsen, till att bli ny förbundsordförande.

Åtminstone två kvinnor har fått varsin nominering till presidiet. Den ena är Theres Sysimetsä, som i dag sitter i Stockholms regionsstyrelse. Den andra är Anette Hellgren, tidigare klubbordförande på Saab i Trollhättan, som avgick från förbundsstyrelsen i våras, i samband med att hon började jobba som ombudsman inom förbundet.

– Anette har stor erfarenhet, ett gott renommé och gjorde bra ifrån sig under Saab-krisen, säger Anders Holger-Nilsson, ordförande i Göteborgs regionsstyrelse. 

Läs mer: Här är regionernas favoriter till ordförandeposten

Många av de regionordförande som Kollega talat med menar att de har svårt att avgöra vem som skulle bli bäst på posten som ny förbundsordförande.

Däremot är alla överlag säkra på vilka egenskaper man vill se hos den som blir vald. Ordföranden ska  framför allt vara medial, kunna ta plats och synas, delta i debatter och i de sammanhangen kunna argumentera och stå på sig och föra fram Unionens budskap på ett kompetent sätt.

Läs mer: De här egenskaperna behöver Unionens nya ordförande, tycker motparterna

Val i oktober

  • Unionens kongress hålls den 11–15 oktober i Göteborg, där 260 kongressombud och förbundsstyrelsen ska delta. 
  • Unionens förbundsstyrelse utgörs av ett presidium som består av ordförande, förste och andre vice ordförande, liksom tio ordinarie ledamöter och tre suppleanter. Dessutom ingår två personalrepresentanter och två suppleanter.

Läs mer om kongressen här.