
Som första fackförbund i Sverige har Unionen låtit SCB undersöka hur stor andel av förbundets medlemmar som har utrikes bakgrund. Siffrorna visar att Unionens medlemmar i stort speglar samhället. Enligt SCB hade 16 procent av befolkningen utrikes bakgrund 2014.
- Det är glädjande att se och en bra utgångspunkt för att skapa en struktur för representativitet ända upp i toppen av organisationen, säger Cecilia Beskow, Unionens samhällspolitiska chef.
Om tolv dagar inleds Unionens tredje ordinarie kongress, i Göteborg. En av frågorna som ska diskuteras är hur förbundet ska verka för bättre integration på arbetsmarknaden. Enligt Cecilia Beskow är det därför man presenterar siffrorna över medlemmarnas bakgrund nu.
- Vi har skickat personuppgifter till SCB och fått tillbaka aggregerade data på gruppnivå. Vi har ingen insyn i var någon medlem är född på individnivå. Det vore helt otänkbart för oss.
Varför är det viktigt att veta hur medlemmars och förtroendevaldas bakgrund ser ut?
- Det ska vara representativt ända upp i topporganen. Det är jätteviktigt för en demokratisk organisation att det finns förutsättningar för alla att bli förtroendevalda. Det är något vi måste jobba med på alla plan. Inte minst valberedningen som har i uppdrag att skapa representativitet i alla våra organ. Nu har vi ett faktaunderlag att utgå ifrån.
Läs mer: Vita facktoppar inom industrin
Valberedningen har jobbat intensivt under våren och sommaren med att ta fram förslag på en ny styrelse, som kongressen har att ta ställning till om en dryg vecka. Hade valberedningen tillgång till SCB:s siffror när de gjorde sitt arbete?
- Nej, det här är nya siffror. Det är faktaunderlag ledamöterna har att utgå ifrån vid diskussionen om integration på arbetsmarknaden, säger Cecilia Beskow.
En av nycklarna till att få en bättre representativitet också högre upp i organisationen är att väcka uppmärksamhet kring mångfaldsfrågor i de regionala valberedningarna, menar den centrala valberedningens ordförande Anne Thelander.
- De regionala valberedningarna skulle behöva jobba med att bredda sig i processen med nomineringar till regionstyrelserna. Att bli mer observanta.
Arbetet måste börja på klubbarna, understryker hon, men sedan har såväl valberedningarna som region- och förbundsstyrelse att göra.
- Du kan inte väljas till ett högre uppdrag utan att ha facklig erfarenhet. Det vi tittar på i valberedningen till förbundsstyrelsen är sammantagen kompetens och erfarenhet av fackliga förtroendeuppdrag. Det krävs att man har breddat sitt fackliga engagemang bortom klubben, i regionstyrelsen, i en branschdelegation eller kanske som kongressombud. Vi måste också generellt bli bättre på att fånga upp dem som vill engagera sig – även dem som kanske inte uttrycker sig precis som gamla fackrävar av min sort. Vi behöver vidga mallen.
Där ser hon att den nya förbundsstyrelsen får ett viktigt uppdrag.
- Till exempel i att styra vilka utbildningar som ges. Det har hittills varit mycket kurser i hur man förhandlar, men väldigt få i opinionsbildning, politik, demokrati och ledarskap. Kurser som tydliggör vad det är man ger sig in på men som också kan peppa människor att engagera sig mer.
- Den förbundsstyrelse vi har föreslagit har en ambition att utveckla demokratin och hitta nya arbetssätt inom förbundet. Det hoppas vi på i valberedningen, det är vad vi har letat efter.
Fakta
Statistiken över medlemmar med utrikes bakgrund härrör från 2014.
Med utrikes bakgrund menas utrikes födda eller födda i Sverige där bägge föräldrarna är utrikes födda.
Enligt den definitionen hade närmare 15 procent av Unionens medlemmar utrikes bakgrund 2014, vilket var något högre än 2012 och jämfört med 16 procent i befolkningen som helhet.
Andelen är något högre för kvinnor än för män. Störst är andelen i region Stockholm (kvinnor 21,9 procent, män 20,5 procent) och därefter Östra Sörmland/Gotland (kvinnor 21,2, män 18,6) Mälardalen (kvinnor 17,2, män 15,9) och Göteborg (kvinnor 16,9 kvinnor, män 15,1).
Bland medlemmar i åldersgruppen 25-34 år över hela landet har nära var femte medlem utrikes bakgrund.
Andelen förtroendevalda med utrikes bakgrund var 11 procent för 2014. Även där har Stockholm högst andel, följt av Mälardalen, Göteborg och Östra Sörmland/Gotland.
SCB