
Blå orderrobotar med blinkande gula ögon och inspirerande namn som Irmeli, Sol, Liv och Tengel, pilar fram och tillbaka i korridorerna på det som lär vara världens största fabrik för hårdmetall – fabrik nummer två på Sandvik Coromant i Gimo.
När framfarten blockeras av en politiker eller förtroendevald Unionenmedlem, iförd besöksväst och stålskor, stannar robotarna beskedligt för att ge människorna företräde.
- Det skulle ta alldeles för mycket tid att ha anställda som sprang fram och tillbaka och plockade ihop order, så därför har vi robotar som har hand om transporterna, förklarar besöksgruppens ciceron, Claes Nord.
Transporterna av pendlare i länet är det dock riksdagspolitikerna som är ytterst ansvariga för, menar Unionen, som tagit fram en rapport där man tittar på förutsättningarna i de fem regionerna kring Mälardalen. Det var den rapporten som var ett av syftena med att Unionen Uppland bjudit in den så kallade Uppsalabänken, alltså politiker som representerar länet i riksdagen, till ett möte.
- För att sysselsättningen ska kunna utvecklas krävs fyra komponenter och transporter den första. För att folk ska kunna jobba måste det finnas kommunikationer man kan lita på, säger Gösta Karlsson, Unionens chefsekonom, som presenterade rapporten.
Redan innan rapporten var klar ställde Unionens regionstyrelse i Uppland krav på att järnvägssträckan mellan Uppsala och Stockholm ska byggas ut till fyra spår för att tågtrafiken ska flyta smidigare. 44 000 pendlare åker tåg på sträckan varje dag och Unionen har räknat ut att en försening på bara 10 minuter på ett fullt pendeltåg kostar 70 000 kronor i produktionsbortfall.
Infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd, sade för en tid sedan bestämt nej till ett fjärde spår och menade att Uppsalapendlarna fick hålla till godo med de förbättringar som planerats runt Stockholm. Men hennes partikamrat Gunnar Hedberg menaratt ministerns nej inte ska tolkas som skrivet i sten.
- I den nationella planen för transportsystemet som presenteras snart har trafikverket tagit första steget att belysa 4-spår, säger Hedberg som vikarierar i trafikutskottet.
Unionen har också tagit fram ett förslag om ett gemensamt Mälardalskort eftersom man anser att behoven av ett sådant pendlarkort kommer att öka när bostäderna ligger längre och längre från arbetsplatserna. Dessutom återupprepades kravet på att göra Uppsala till ett nav för Life Scienceområdet.
- Vi vill ha en superinkubator som kan locka hit forskare från hela världen, säger Ulf Solhall, regionchef i Uppsala.
Läs rapporten
Rapporten Om Mälardalen, tillväxten och dess förutsättningar finns att läsa i sin helhet här.
Förutom infrastruktur och kommunikationer, är bostäder, näringslivsutveckling samt kompetensför framtiden ämnesområden där gemensamma och regionspecifika krav ställs.