Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Unionen beroende av börsen

2,5 miljarder. Så mycket skulle Unionen ha gått back de senaste fem åren om det inte vore för förbundets stora aktieinkomster.
Ola Rennstam Publicerad 3 februari 2017, kl 11:33
Colourbox
Colourbox

Sex av Sveriges tio största fackförbund skulle ha redovisat förlust under perioden 2010-2015 utan inkomsterna från reavinster och aktieutdelningar. Allra störst underskott för femårsperioden uppvisar Unionen: Sammanlagt 2,5 miljarder. Det framgår av en sammanställning som tidningen Arbetet gjort. Unionens resultat med reavinster och aktieutdelningar är närmare 4,8 miljarder kronor före skatt under samma period.

Stigande aktiekurser har fått fackförbundens förmögenheter att växa snabbt. Mellan 2010 och 2015 växte Unionens förmögenhet med 37,5 procent. Bäst börsutveckling har Sveriges Ingenjörer haft med 44,4 procent. Sammanlagt har de tio största förbunden tjänat nära tolv miljarder kronor på värdepappersförsäljningar och vinstutdelningar.

Unionens kanslichef, Hanna Brandt Gonzalez, ser ingen risk med att förbundets ekonomiska resultat är beroende av börsinkomsterna

– Vår kongress har gjort ett medvetet val att använda kapitalet på bästa sätt så att det kommer medlemmarna till del. Dels genom att vara ett förbund med en stark och stabil kassa som kan ta ut medlemmarna i konflikt om det behövs, dels genom att använda en del av avkastningen till att investera för framtiden och ge ett bättre medlemserbjudande, säger hon till Arbetet.

Den 31 december 2015 var Unionens förmögenhet 29 871 kronor per yrkesverksam medlem, enligt tidningens uträkning. Allt finns dock inte i strejkkassan. Enligt ett kongressbeslut ska förbundets konfliktfond räcka till minst 15 arbetsdagar för alla yrkesverksamma medlemar. 2015 beräknades konfliktfonden uppgå till åtta miljarder kronor. Mest pengar per yrkesverksam medlem, 38 758 kronor, har IF Metall.

Läs mer: Unionen rikare än Svenskt Näringsliv

Unionens 5 största aktieinnehav 2015:

Volvo: 748,8 miljoner kronor

Ericsson: 423,4 miljoner

Saab: 381,1 miljoner 

Swedbank: 302,8 miljoner

Hennes & Mauritz: 280,5 miljoner