Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Att Margot Wallström skulle tala om ett så svårt ämne som sexuellt våld mot kvinnor i krig och konflikt, stand-up tragedy kallade hon det själv, var inget som avskräckte Unionens seniorer. Tvärtom. Enligt arrangören Boel Holst har föreläsningsserien sällan varit så välbesökt som under före detta ministerns och EU-kommissionärens föredrag.
Margot Wallström var under drygt två år FN:s allra första särskilda sändebud i frågor om sexuellt våld i krig – och hit räknas förutom våldtäkt också sexuellt slaveri och påtvingade steriliseringar och graviditeter - och hon gjorde det till sin uppgift att skriva ner de berättelser hon fick ta del av från överlevarna under sina resor. Bland annat berättade hon om 10-åriga Bibi i östra Kongo, som våldtogs och mördades av fem rebeller när hon skulle gå och hämta vatten.
- På flera håll tycker man det är viktigast att någon ser brotten, erkänner dem och gör något åt dem.
Så mycket har inte gjorts åt det sexuella våldet historiskt. Förövarna straffas sällan. Av 50 000-60 000 våldtäkter i krigets Sarajevo har bara 30 lett till åtal. I de cirka 300 fredsavtal som Margot Wallström studerat var det bara 18 som nämnde våldtäkt. Detta beror enligt Wallström på att bara tre procent av undertecknarna är kvinnor.
- Ofta fick vi höra bortförklaringar som att det skedde mot så många och att kvinnorna måste förlåta och gå vidare med sina liv. Men som en kvinna i Kosovo sade: De tog mitt liv utan att döda mig. Våldtäkt är ett billigt, tyst och effektivt vapen som förvandlar vardagen till ett helvete.
- Våldtäkter är också mycket stigmatiserande. Efter kriget i Balkan uppmanades kvinnor att dränka sig efter att ha blivit våldtagna för att upprätthålla familjens heder. Man ser också ett mönster där alltfler tvingas gifta sig med sina förövare i samma syfte.
Genom att förövarna går fria undermineras hela tilltron till samhället och rättsystemet. Dessutom fortlever brutaliteten in i fredstid. I Liberia innebär skadorna efter inbördeskriget att våldtäkter fortfarande är det mest rapporterade brottet i landet.
Margot Wallström lämnade sitt uppdrag med tyngre hjärta men också med större hopp:
- Det är en plåga och en pest som är jättesvår att utrota, men vi måste bestämma oss för att det går att bekämpa sexuellt våld. För att göra det krävs att man tar död på tre myter eller missförstånd.
Den första myten handlar om att våldtäkt är oundvikligt i krigstid. Det finns trots allt befälhavare som säger ifrån. Våldtäkter borde betraktas som lika allvarligt brott som att desertera, anser Margot Wallström även om hon inte förespråkar dödsstraff.
Myt två är att det är skamligt för att det har med sexualitet att göra. Men ingenting kan vara mer felaktigt enligt Wallström:
- Våldtäkt är ingen sexhandling. Det är aggression som tar sig sexuellt uttryck. Ett sätt att terrorisera genom att skada en annan människas integritet.
Myt nummer tre är synen på våldtäkt som ett mindre allvarligt brott. Förövare försvarar sig ofta med att ” vi dödade dem i alla fall inte”.
- Några kvinnor i Sarajevo som hölls som sexuella slavar träffar fortfarande sina förövare på banken och i byn där de bor. Då är det bara fred på ytan, sade Margot Wallström.
Elisabeth Sasse, kanslichef på Unionen, lämnar sitt uppdrag efter sommaren. Den informationen gick förbundet ut med till samtliga anställda under fredagsförmiddagen. Sasse är högsta chef över fackförbundets omkring 1000 anställda personer.
I ett skriftligt meddelande till de anställda förklarar Sasse avgången:
– Det var en annan förbundsstyrelse som rekryterade mig, som då la stor vikt vid min affärsbakgrund. Några år senare, med en ny förbundsstyrelse vid rodret, prioriteras andra egenskaper och drivkrafter än de jag rekryterades för. Det känns därför både naturligt och rätt att jag och Unionen går skilda vägar.
Avgången sker två veckor efter att Unionens andre vice ordförande lämnade sitt uppdrag. Elisabeth Sasse säger till Kollega att "ingenting har hänt" utöver det som står i det kortfattade meddelandet till personalen, och att hennes avgång "verkligen inte" hänger ihop med andre vice ordförandens avgång.
Förbundsordförande Peter Hellberg säger samma sak.
– Jag skulle verkligen vilja trycka på att de inte hänger ihop. Snarare tvärtom, på något vis. Det är djupt olyckligt att de här två sakerna skulle kunna riskera att sammanblandas, för de har verkligen inte alls med varandra att göra, säger Hellberg till Kollega.
Elisabeth Sasse rekryterades 2022. Den största förändring som skett i Unionen sedan dess är att man har fått en ny ordförande. Elisabeth Sasse säger att det inte finns någon personkonflikt mellan henne och den nyvalda ordföranden Peter Hellberg.
– Nej, det finns ingen konflikt alls. Det är en ny ordförande, ett nytt presidium och en ny förbundsstyrelse, det är många nya i förbundsstyrelsen. Det är inte ett dugg konstigt att en förbundsstyrelse måste få välja sin kanslichef.
Sker detta på förbundsstyrelsens initiativ?
– Nej, det står väl också i meddelandet [till de anställda], att vi har pratat om detta ett tag. Vi är helt överens. Det här är helt rimligt och bra.
Unionen har satt ett ambitiöst mål om att vara 50 000 förtroendevalda år 2027. Än så länge går den utvecklingen relativt långsamt. Hänger det ihop med din avgång?
– Nej, det gör det absolut inte.
I meddelandet till de anställda skriver du att den nya förbundsstyrelsen "prioriterar andra egenskaper" än dina. Vad är det för prioriteringar hos den nya styrelsen som du inte kunnat leva upp till?
– Jag tycker att du ska prata med Peter Hellberg om det. Jag tror inte alls att jag inte har kunnat leva upp till andra prioriteringar. Det handlar mer om, precis som det står i meddelandet, vad jag har rekryterats för. De tar en lite annan väg, och då är det så.
Även Peter Hellberg förnekar att det rör sig om en personkonflikt.
– Jag var också en del av den förbundsstyrelse som rekryterade henne. Så nej, det gör det verkligen inte. Vi har haft en väldigt bra dialog under den här perioden sedan jag blev ordförande.
Gällande målet att nå 50 000 förtroendevalda säger han:
– Där tycker vi att vi haft en väldigt bra dialog om det faktum att det går lite långsammare än vi skulle önska, och att det finns planer på hur man ska förändra det arbetet, och så vidare. Så det korta svaret är nej, det är inte det som ligger bakom.
Vad är det för prioriteringar hos den nya förbundsstyrelsen som Elisabeth Sasse inte har kunnat leva upp till?
– Det vi har pratat om är ju att vi vill hitta en ledning, med kanslichef i toppen, som har förmågan att hitta energin i hela organisationen för de förändrade arbetssätt och det vi har beslutat om. Här upplever vi att vi kan få in en ny energi i organisationen, för våra utvecklade mål, om vi gör det här bytet.
Vad är det för mål?
– Det är både att vi har ändrat vår struktur i att definiera den demokratiska organisationens, alltså förtroendevaldas roll, framför allt på regional nivå men även i hela förbundet. Kontra vad kansliet och de anställda ska göra. Förtroendevaldamålet som du påpekade, 50 000 förtroendevalda 2027, är också ett av de absolut viktigaste målen.
– Men sedan handlar det naturligtvis om att vi som Sveriges största fackförbund vill synas och höras och ha ett inflytande som motsvarar det.
Och detta har inte Elisabeth Sasse kunnat uppnå?
– Jo, hon har gjort ett väldigt bra arbete, precis som vi påpekar i pressmeddelandet. Men vi tror att det kan behövas ny energi in i både anställdaorganisationen och förtroendevaldaorganisationen för att ta nästa steg i den här utvecklingen.
Enligt Unionens verksamhetsberättelse för 2023 har kanslichefen ett avtal om avgångsvederlag på motsvarande 18 månadslöner. I samma dokument står att Sasse har en månadslön på 151 000 kronor.
Peter Hellberg bekräftar för Kollega att det är 18 månadslöner som gäller för Elisabeth Sasses avgångsvederlag och att de inte har kommit överens om något ytterligare. Det innebär att kostnaden för Unionen blir minst 2 718 000 kronor, plus sociala avgifter. Om Sasse får ett nytt jobb inom de 18 månaderna räknas avgångsvederlaget av mot den nya lönen.
Elisabeth Sasse har tidigare bland annat varit chef på försäkringsbolaget Folksam. På frågan om vad hon ska göra nu svarar hon:
– Jag har en anställning som är kopplad till ett avtal. Så jag kommer kunna klara mig ett tag. Sedan har jag lite olika trådar som jag drar i. Jag känner mig helt lugn och trygg med det, det kommer gå bra för mig.
Tillförordnad kanslichef blir nu Malin Engström, som kommer från en roll som chef över Unionens regionchefer.
I meddelandet till de anställda säger Peter Hellberg att Unionens förbundsstyrelse kommer ge information om rekryteringen av en ny ordinarie kanslichef "efter sommaren".