Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Martin Linder är Unionens nya ordförande

Efter ett känslosamt tacktal från den avgående förbundsordföranden Cecilia Fahlberg valde Unionens kongress på onsdagen hennes efterträdare. Och det blev Martin Linder, 41 år, marknadsekonom från Göteborg, som intill valet varit förbundets andra vice ordförande, som tar över uppdraget att leda Sveriges största fackförbund för privatanställda.
Gabriella Westberg Publicerad
Martin Linder med blombukett i famnen på Unionens kongress.
Att bli vald till förbundsordförande för Unionen är det största förtroende man kan få, sa Martin Linder när kongressen fattat beslut. (Bläddra till nästa bild.) Foto: Patrik Nygren

Pust, säger Martin Linder när han är klar med fotograferingen efter kongressens val av förbundsordföranden och styrelse.

- Det var en stor anspänning, det där. Det är en ganska udda situation att sitta inför ett par hundra människor och vänta på vad man ska göra de kommande åren.

Hade du någon plan B, om du inte hade blivit vald?

- Nej, egentligen inte. Att landa på fötter vad som än hände var väl min plan.

Du har ju arbetat fackligt i över 15 år och har hunnit med flera olika poster, bland annat som klubb- och koncernordförande på Volvo, som ledamot i Sif:s förbundsstyrelse, ledamot i regionstyrelsen Unionen Göteborg och nu senast som andra vice ordförande för Unionen. Vilken har varit din största fackliga utmaning, fram till i dag?

- Det måste ha att göra med de stora neddragningar vi hade att hantera när jag var klubbordförande på Volvo, i samband med finanskrisen. Det var många stora och komplexa frågor vi fick hantera där. Personalneddragningar, men också krisavtal. Skulle vi göra anpassningar för att försöka hitta lösningar att övervintra tills vändningen kommer? Det var en av de tuffaste tiderna, men också en av de mest lärorika, såklart.

Vad tar du med dig för lärdomar därifrån som du kan ha nytta av i din nya roll?

- Att hålla huvudet kallt. Det försöker jag alltid påminna mig. Att alltid hålla huvudet kallt när det stormar.

Du inledde själv din fackliga bana som ung. Hur vill du jobba för att locka fler unga till att engagera sig fackligt?

- Att hela tiden ha en dialog och finnas nära både medlemmar och potentiella medlemmar. VI måste se till att vi har koll på deras verklighet. När vi beskriver hur vi ser att dagens och morgondagens arbetsliv ser ut ska de känna igen sig. Det är en utmaning för oss att hela tiden finnas i ett flöde av idéer, energi och beskrivningar av verkligheten som representerar hela bredden bland tjänstemännen.

Du har tidigare sagt att du skulle vilja utveckla Unionens näringspolitiska roll. Hur då?

- En organisation som Unionen måste ta nya utvecklingssteg hela tiden. Och vi har tagit många bra steg framåt. Ett ytterligare steg vi behöver ta är att utveckla det jag kallar näringspolitik, som handlar mycket om vår hjärtafråga ”fler och bättre jobb”. Vad det innebär är att vi ska ha lika bra koll på vad som diskuteras på fikarummen som i företagsstyrelserna och i ledningarna. Inte bara ha koll, vi vill vara med där och diskutera. Det kommer på sikt att påverka våra medlemmar mycket och det ser jag som ett utvecklingssteg som är viktigt för oss som förbund.

Kongressen biföll häromdagen en motion om fortsatt fokus på kompetensutveckling, som tidigare hade ansetts besvarad då man hoppats ha ett omställningsavtal klart. Hur kommer du att ta den an den uppgiften?

- Det är för tidigt att svara på precis hur. Men det känns väldigt skönt med det beslut som fattades är att vi känner att behovet av kompetensutveckling genom hela yrkeslivet har blivit ännu tydligare. Teknikutvecklingen och globaliseringen trycker på. Vi är helt inställda på att vi måste hitta lösningar på det. Breda lösningar, där också det politiska systemet måste vara inblandat.

- Det faktum att omställningsförhandlingarna har avslutats påverkar på intet sätt vår motivation i frågan. Vi kommer att köra på. Exakt hur får vi se.

Kan man tänka sig återupptagna förhandlingar utan Saco-P?

- Jag vill ha ett öppet sinne där, och inte stänga några dörrar. Hellre öppna de dörrar som stängts, om det finns en möjlighet.

Det står en avtalsrörelse för dörren. Är du redo?

- Ja, jag är taggad. Men det blir en tuff avtalsrörelse.

Vilka blir de största utmaningarna?

- Till att börja med blir det en jättestor utmaning att se till att vi bygger vidare på och värnar den modell vi haft sedan 90-talet och som har levererat en bra reallöneutveckling till våra medlemmar, och till alla anställda på arbetsmarknaden. Den har också gett förutsägbarhet, tydlighet och en lång planeringshorisont för företagen och på så sätt varit gynnsam för näringslivet. Nu finns det många som utifrån olika perspektiv ifrågasätter om det är den bästa modellen. Men vi ser inga alternativ som ens känns rimliga att prata om. När andra utifrån olika intressen kritiserar den modellen tror jag att vi har en jätteviktig roll att hitta lösningar som gör att vi istället bygger vidare på den.

- Sedan är vi ju fast beslutade om att vi ska få till flexpension för alla medlemmar, också på tjänstesektorn inom Almegas område, där vi inte lyckats med det än. Jag hoppas att det inte blir en så tuff fråga. Det borde vara rimligt att anställda inom tjänstesektorn precis som alla andra har detsamma behovet och också får den lösningen.

Arbetsmarknaden är idag på många sätt global. Många av spelreglerna styrs på EU-nivå. Vilka frågor tycker du är viktigast att driva där?

- I någon mån handlar det om att släppa det nationella perspektivet. Jag tror att Unionen har mycket att bidra med, som Sveriges största fackförbund för privatanställda. Men jag tror inte att vi ska ha någon annan agenda på EU-nivå än nationellt. Vi ska se till att våra frågor kommer med också på det europafackliga arbetet. Att lyfta det som ligger nära våra medlemmar och de företag de arbetar på. Det är viktigt både i en nationell och europeisk kontext.

Svensk politik. Häromdagen föll Decemberöverenskommelsen. Det politiska läget svajar för närvarande. Hur ser du på det?

- Det behövs politisk stabilitet för att Sverige ska kunna utvecklas på ett bra sätt, det behövs handlingskraft och långsiktighet i politiken. Vi har jättestora utmaningar kring infrastruktur och att bygga upp system för att också yrkesverksamma får tillgång till utbildning under hela yrkeslivet, för att bara nämna några. Mycket av det vi vill åstadkomma i Unionen behöver stöd i politiken.

Vad skulle du vilja säga till de politiska partierna i det här läget?

- Vi har inte råd med att Sverige inte klarar av att fatta långsiktiga beslut. Sverige behöver fatta rätt beslut när vi nu står inför en tuff konkurrens i omvärlden. Vi har varken tid eller råd med politisk instabilitet.

I kväll är din första kväll som Unionens förbundsordförande. Vilket löfte vill du ge till de drygt 600 000 medlemmarna?

- Mitt löfte som nyvald förbundsordförande är att hela tiden se till att hålla koll på vad som är medlemmarnas verklighet. Att det ska bli min näring, vår näring, när vi formulerar vad vi vill för att utveckla och förändra arbetslivet. Vi lovar också att vi ska göra allt vi kan för att bygga vår förmåga att genomdriva de förändringarna.

Fakta

Vid Unionens kongress valdes på onsdagen Martin Linder till ny ordförande efter avgående Cecilia Fahlberg.

Till första vice ordförande valdes Peter Hellberg och till andra vice ordförande valdes Marina Åman.

Den nya styrelsen består av:

Helena Ahrén, region Bergslagen
Stefan Carlsson, region Öst
Björn Ekblom, region Göteborg
Mikael Hansson, region Göteborg
Martin Johansson, region Stockholm
Ulrika Johansson, region Norrbotten
Gun Karlsson, region Stockholm
Victoria Kirchhoff, region Sydväst
Hans Lindau, region Sjuhall
Therese Sysimetsä, region Stockholm
Kim Bodén, region Västerbotten
Pamela Valenzuela Silva, region Stockholm
Stefan Öberg, region Småland

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Unionen

Unionens kanslichef Elisabeth Sasse lämnar med kort varsel

Elisabeth Sasse, kanslichef på Unionen, lämnar sitt uppdrag efter sommaren. Det sker knappt två och ett halvt år efter att hon tillträtt. "Vi upplever att vi kan få in en ny energi i organisationen", säger ordförande Peter Hellberg till Kollega.
Noa Söderberg, Ola Rennstam Publicerad 14 juni 2024, kl 11:33
Elisabeth Sasse, Unionen.
Elisabeth Sasse, kanslichef på Unionen, lämnar sitt uppdrag efter sommaren.. Rekrytering av ny kanslichef påbörjas direkt. Sasse har varit på Unionen sedan februari 2022. Foto: Janerik Henriksson/TT/Folksam.

Elisabeth Sasse, kanslichef på Unionen, lämnar sitt uppdrag efter sommaren. Den informationen gick förbundet ut med till samtliga anställda under fredagsförmiddagen. Sasse är högsta chef över fackförbundets omkring 1000 anställda personer. 

I ett skriftligt meddelande till de anställda förklarar Sasse avgången:

– Det var en annan förbundsstyrelse som rekryterade mig, som då la stor vikt vid min affärsbakgrund. Några år senare, med en ny förbundsstyrelse vid rodret, prioriteras andra egenskaper och drivkrafter än de jag rekryterades för. Det känns därför både naturligt och rätt att jag och Unionen går skilda vägar.

Avgången sker två veckor efter att Unionens andre vice ordförande lämnade sitt uppdrag. Elisabeth Sasse säger till Kollega att "ingenting har hänt" utöver det som står i det kortfattade meddelandet till personalen, och att hennes avgång "verkligen inte" hänger ihop med andre vice ordförandens avgång. 

Förbundsordförande Peter Hellberg säger samma sak.

– Jag skulle verkligen vilja trycka på att de inte hänger ihop. Snarare tvärtom, på något vis. Det är djupt olyckligt att de här två sakerna skulle kunna riskera att sammanblandas, för de har verkligen inte alls med varandra att göra, säger Hellberg till Kollega.

Nekar till konflikt

Elisabeth Sasse rekryterades 2022. Den största förändring som skett i Unionen sedan dess är att man har fått en ny ordförande. Elisabeth Sasse säger att det inte finns någon personkonflikt mellan henne och den nyvalda ordföranden Peter Hellberg.

– Nej, det finns ingen konflikt alls. Det är en ny ordförande, ett nytt presidium och en ny förbundsstyrelse, det är många nya i förbundsstyrelsen. Det är inte ett dugg konstigt att en förbundsstyrelse måste få välja sin kanslichef.

Sker detta på förbundsstyrelsens initiativ?

Nej, det står väl också i meddelandet [till de anställda], att vi har pratat om detta ett tag. Vi är helt överens. Det här är helt rimligt och bra.

Unionen har satt ett ambitiöst mål om att vara 50 000 förtroendevalda år 2027. Än så länge går den utvecklingen relativt långsamt. Hänger det ihop med din avgång?

– Nej, det gör det absolut inte.

I meddelandet till de anställda skriver du att den nya förbundsstyrelsen "prioriterar andra egenskaper" än dina. Vad är det för prioriteringar hos den nya styrelsen som du inte kunnat leva upp till?

– Jag tycker att du ska prata med Peter Hellberg om det. Jag tror inte alls att jag inte har kunnat leva upp till andra prioriteringar. Det handlar mer om, precis som det står i meddelandet, vad jag har rekryterats för. De tar en lite annan väg, och då är det så.

"Kan få in ny energi"

Även Peter Hellberg förnekar att det rör sig om en personkonflikt.

– Jag var också en del av den förbundsstyrelse som rekryterade henne. Så nej, det gör det verkligen inte. Vi har haft en väldigt bra dialog under den här perioden sedan jag blev ordförande.

Gällande målet att nå 50 000 förtroendevalda säger han:

– Där tycker vi att vi haft en väldigt bra dialog om det faktum att det går lite långsammare än vi skulle önska, och att det finns planer på hur man ska förändra det arbetet, och så vidare. Så det korta svaret är nej, det är inte det som ligger bakom.

Vad är det för prioriteringar hos den nya förbundsstyrelsen som Elisabeth Sasse inte har kunnat leva upp till?

Det vi har pratat om är ju att vi vill hitta en ledning, med kanslichef i toppen, som har förmågan att hitta energin i hela organisationen för de förändrade arbetssätt och det vi har beslutat om. Här upplever vi att vi kan få in en ny energi i organisationen, för våra utvecklade mål, om vi gör det här bytet.

Vad är det för mål?

Det är både att vi har ändrat vår struktur i att definiera den demokratiska organisationens, alltså förtroendevaldas roll, framför allt på regional nivå men även i hela förbundet. Kontra vad kansliet och de anställda ska göra. Förtroendevaldamålet som du påpekade, 50 000 förtroendevalda 2027, är också ett av de absolut viktigaste målen. 

Men sedan handlar det naturligtvis om att vi som Sveriges största fackförbund vill synas och höras och ha ett inflytande som motsvarar det.

Och detta har inte Elisabeth Sasse kunnat uppnå?

Jo, hon har gjort ett väldigt bra arbete, precis som vi påpekar i pressmeddelandet. Men vi tror att det kan behövas ny energi in i både anställdaorganisationen och förtroendevaldaorganisationen för att ta nästa steg i den här utvecklingen.

18 månaders avgångsvederlag

Enligt Unionens verksamhetsberättelse för 2023 har kanslichefen ett avtal om avgångsvederlag på motsvarande 18 månadslöner. I samma dokument står att Sasse har en månadslön på 151 000 kronor.

Peter Hellberg bekräftar för Kollega att det är 18 månadslöner som gäller för Elisabeth Sasses avgångsvederlag och att de inte har kommit överens om något ytterligare. Det innebär att kostnaden för Unionen blir minst 2 718 000 kronor, plus sociala avgifter. Om Sasse får ett nytt jobb inom de 18 månaderna räknas avgångsvederlaget av mot den nya lönen.

"Har lite olika trådar"

Elisabeth Sasse har tidigare bland annat varit chef på försäkringsbolaget Folksam. På frågan om vad hon ska göra nu svarar hon:

– Jag har en anställning som är kopplad till ett avtal. Så jag kommer kunna klara mig ett tag. Sedan har jag lite olika trådar som jag drar i. Jag känner mig helt lugn och trygg med det, det kommer gå bra för mig.

Tillförordnad kanslichef blir nu Malin Engström, som kommer från en roll som chef över Unionens regionchefer. 

I meddelandet till de anställda säger Peter Hellberg att Unionens förbundsstyrelse kommer ge information om rekryteringen av en ny ordinarie kanslichef "efter sommaren".