Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Hon lämnar Unionen på grund av spelbolagsaktierna

Unionens aktieägande i spelbolaget Kindred väcker uppståndelse. En av dem som reagerat är Melina Bozioti som valt att gå ur förbundet.
– Jag måste kunna se mig själv i spegeln, säger hon.
Ola Rennstam Publicerad 17 augusti 2021, kl 07:00
Privat och TT/Janerik Henriksson.
Melina Bozioti gick ur Unionen till följd av fackförbundets innehav av spelbolagsaktier. Privat och TT/Janerik Henriksson.

Före sommaren kunde Kollega berätta att Unionen är näst största ägare i spelbolaget Kindred, som bland annat äger Unibet. Uppgifterna om aktieinnehavet har väckt många reaktioner i sociala medier, bland annat på entreprenören Per Holknekts Linkedin-sida där fackets placeringar får skarp kritik.

En av dem som reagerat är Unionenmedlemmen Melina Bozioti som valt att gå ur förbundet.

– Jag blev väldigt arg och hade ingen aning att mitt fackförbund ens kunde tänka tanken att investera i en bransch som leder till olycka för flera hundratusen personer, säger hon.

Melina Boziotis familj är starkt engagerade i frågan. För två år sedan tog hennes bonusdotter Ebba sitt liv efter att på kort tid ha fått spelskulder på 1,7 miljoner kronor.

– Hon var en 26-årig social tjej, med bra jobb, vänner och bostadsrätt. Bilden av en typisk spelmissbrukare är ofta den totalt omvända men till skillnad från andra missbruk så kan du inte se på folk om det har spelmissbruk. Vi hade inte en aning när det gällde Ebba, och det är så lätt att trilla dit.

Vid sidan om sitt arbete som gruppchef på ett stort energibolag är Melina Bozioti nämndeman i Stockholms tingsrätt och volontärarbetare inom Stadsmissionen. Där ser hon på nära håll vad spelberoende kan leda till.

– Många av dem som döms i tingsrätten för mindre brott har begått dem för att skaffa pengar till skulder som måste betalas omgående. Många hemlösa jag möter har hamnat i den situationen på grund av sitt spelande, säger hon.

"Unionen verkar till och med stolta"

Facket har alltid varit viktigt för Melina Bozioti. Hon har varit med i Unionen sedan 2013 och dessförinnan förtroendevald inom Handels.

– Jag förutsätter att mitt fackförbund står upp mot oetiska placeringar och inte
investerar sina pengar som att investera i företag som har oschysta arbetsförhållande, använder barnarbete, tillverkar vapen eller i inte tar sitt miljöansvar. Och detsamma gäller investeringar som bidrar till ökat spelberoende.

Vad är risken med att ett fackförbund gör de här investeringarna?
– De ger spelandet en legitimitet. Unionen verkar till och med stolta över att de tjänat så mycket pengar på det här aktierna. Jag förstår inte hur ett fackförbund kan stå bakom det här.

Vad hoppas du uppnå med att gå ur Unionen?
– För mig är det en markering och oförenligt med mina värderingar. Jag kan inte stå bakom en organisation som gynnar spelbolag – även om det är lagligt. Men jag kommer aldrig begära av någon annan att de ska resonera som jag gör.

Melina Bozioti och hennes man, som också valt att gå ur Unionen efter att aktieinnehav blev känt, har skrivit brev till Unionens förbundsordförande Martin Linder för att få en förklaring till valet av placeringar.

Unionen anser inte att aktieinnehavet i Kindred Group är problematiskt. I en intervju med Kollega i maj svarade kapitalförvaltningschef Karl-Magnus Björklund att investeringen följer Unionens regelverk och att Kindred ligger längst fram av spelbolagen i arbetet med att förhindra spelberoende:

– Bolaget lägger stora resurser på att följa upp och kontakta konsumenter som kan ha problem med sitt spelande. Kindred Groups målsättning är att inga intäkter ska komma från problemspelande år 2023.

Stödlinjen spelmissbruk

Är du orolig för dina eller någon annans spelvanor? Kontakta stödlinjen spelmissbruk tel: 020-81 91 00

Unionen

Marina Åman har gått bort

Marina Åman, Unionens 2:e vice ordförande, har efter en tids sjukdom gått bort. ”Våra tankar i denna svåra och sorgliga stund går till Marinas familj och anhöriga”, säger Martin Linder, Unionens ordförande, i en kommentar.
Oscar Broström Publicerad 10 november 2022, kl 12:53
Marina Åman, Unionens 2:e vice ordförande
Marina Åman, Unionens 2:e vice ordförande, har gått bort efter en tids sjukdom.

Marina Åman, född och uppvuxen i Arvidsjaur, valdes till Unionens 2:e vice ordförande 2015, då hon jobbade som service delivery manager på IBM.

Under sin tid på Unionen engagerade sig Åman bland annat i allas lika värde och en jämställd arbetsmarknad. Hon var också drivande i Unionens arbete med hbtq-frågor.

– Jag brukar tänka på när man är så där nykär och inte kan låta bli att säga den personens namn hela tiden. Att då hålla inne med sina känslor av rädsla för att mötas av förakt och fördomar på jobbet för att den man älskar är av samma kön, eller för att man själv väljer att klä sig i särskilda kläder, det är inte rättvist. En arbetsplats ska vara välkomnande och öppen för alla, sa hon i en intervju med Kollega 2016.

I ett pressmeddelande skriver Unionen att Marina Åman gick in med stort engagemang i de sammanhang där hon verkade som Unionens representant.

Hon brann även för ledarskapsfrågor med särskilt fokus på att lyfta, inspirera och leda andra kvinnor vilket hon gjort med omtanke och skärpa”, skriver Unionen i pressmeddelandet.

Martin Linder, Unionens förbundsordförande:

Vi är många som kommer sakna Marina och hennes glöd, värme och rättspatos. Våra tankar i denna svåra och sorgliga stund går till Marinas familj och anhöriga.”