Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

En enkel man från Borås

Hans Lindau deltog i år på sin nionde kongress, fyra i HTF:s regi och fem i Unionens. Så länge han har medlemmarnas förtroende kommer denne fackräv, som beskriver sig som en enkel man från Borås, fortsätta som ledamot i förbundsstyrelsen.
Johanna Rovira Publicerad 13 oktober 2023, kl 05:00
Till vänster Hans Lindau i kostym och slips, till höger en bild på Unionens fasad.
Hans Lindau deltog i år på sin nionde kongress, fyra i HTF:s regi och fem i Unionens. Han beskriver sig själv som en enkel man från Borås och kommer att fortsätta som ledamot i förbundsstyrelsen så länge han har medlemmarnas förtroende. Foto: Camilla Svensk/Anders Wiklund/TT.

Vilket var ditt första jobb?

–  Jag började som trappstädare redan i 16-årsåldern och fortsatte jobba som lokalvårdare även sedan jag fått jobb på Ellos som 19-åring. Jag hade två, ibland tre, jobb länge och vet vad det innebär att ha ett förstajobb där ekonomin inte går ihop.

 

Vilken var din första fackliga erfarenhet?

– Jag har alltid varit medlem i facket men jag insåg nyttan med att vara medlem och vad man kan åstadkomma som förtroendevald först efter att jag blivit snuvad på en utlovad fast anställning. Jag vände mig till dåvarande klubbordförande och kort därefter fick jag den fasta anställning jag blivit lovad.

 

Vilket ljud jobbar du bäst till?

– Ljudet av kollegors skratt och lättsam stämning.


Då tabbade jag mig i arbetslivet:

– Jag var lite överambitiös i Almedalen en gång och bjöd in den grävande journalisten Janne Josefsson till vårt mingel. Pressavdelningen blev väldigt stressad över att han skulle dyka upp, men det gjorde han aldrig.

 

Vilka fördomar om facket stöter du på?

– Att facket är irrelevant och inte följer med sin tid. Eller att ”facket är nog bra, men inget för mig”.


Vilken är den största utmaningen i framtidens arbetsliv?

– Vår syn på artificiell intelligens. Vi pratar om hur smart AI är i stället för att fråga oss var vi har för nytta av AI och hur AI kan hjälpa oss. En utmaning är också att AI-utvecklare i dag är en ganska homogen och väldigt grabbig grupp enligt min uppfattning.

 

Om du fick ändra något inom svensk arbetsmarknad – vad skulle det vara?

– Jag skulle se till så att alla fick medbestämmande. Medarbetarinflytande är A och O för att företag, oavsett storlek, ska kunna utvecklas.

 

Vem skulle spela dig på film?

– En annan enkel man från Borås kanske. Jarl Borssén, eftersom han var från Borås.


Du har varit förtroendevald sedan 1991 – hur länge till orkar du?

– Så länge jag har medlemmarnas förtroende kommer jag att orka och är beredd att gå genom eld och vatten.

Unionen

Förhandlingar med Klarna har brutit samman

Förhandlingarna om kollektivavtal på Klarna har brutit samman.
– Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.
David Österberg, Ola Rennstam Publicerad 23 oktober 2023, kl 12:41
Till vänster, Klarnas huvudkontor. Till höger Martin Wästfelt, Unionen.
Unionen frånträder förhandlingarna med Klarna, det stod klart under måndagen. Foto: Simon Rehnström/TT/Claudio Bresciani/TT.

Efter åtta månaders förhandling står det klart: Unionen och Klarna står för långt ifrån varandra i frågan om kollektivavtal. Under måndagen valde förbundet att avsluta förhandlingarna.

–  Vi har kommit till ett läge där det inte finns några frågor kvar att diskutera och har landat i att vi var tvungna att frånträda förhandlingarna. Vårt krav på kollektivavtal kvarstår, men det finns inget mer att prata om. Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

Den stora stötestenen har, enligt Unionen, varit frågan om medarbetarnas inflytande på arbetsplatsen.

– Klarnas besked är att de, av för oss obegripliga skäl, inte vill teckna avtal. De tycker att ett kollektivavtal försvårar medarbetarinflytande, vår ingång är precis tvärtom.

Hur skulle du vilja sammanfatta förhandlingarna?

– Det har inte varit tvärstopp, vi har haft genomgångar av substans gällande till exempel pensionsfrågorna, men det har funnits en vilja att förhala processen från Klarnas sida.

Vad händer nu? Kommer ni ta till konfliktvapnet?

– Det är vår yttersta åtgärd och ett viktigt medel. Men exakt vad som blir vårt nästa steg svarar vi inte på nu. Det är inget mål för oss att gå i konflikt utan ett nödvändigt medel – om så krävs.

Unionen har försökt få Klarna att teckna kollektivavtal flera gånger de senaste åren, men utan resultat. Frågan fick nytt liv sommaren 2022 när Klarna meddelade att tio procent av personalstyrkan skulle sägas upp. Enligt Unionenklubben hade företaget fattat beslutet utan att informera eller förhandla med dem.

Stämdes för brott mot mbl

Unionen stämde sedan Klarna på 1,3 miljoner kronor för brott mot mbl, medbestämmandelagen. Förhandlingarna i Arbetsdomstolen, AD, inleds i början av november.

– AD-processen handlar om medlemsinflytande när det är som allra viktigast, nämligen när ett företag ska göra neddragningar och säga upp folk. Frågan är viktig att pröva och vår uppfattning är att Klarna gick över gränsen, säger Martin Wästfelt.

Klarna har även fått kritik från Arbetsmiljöverket. Företaget lät flera av sina medarbetare arbeta natt trots avsaknaden av ett kollektivavtal som reglerade arbetstiden.

– Det är inte tillåtet att arbeta natt i Sverige utan att ha kollektivavtal som medger undantag, eller en dispens från Arbetsmiljöverket, sa Jenny Bengtsson, inspektör på Arbetsmiljöverket, i september förra året.

Klarnas vd twittrade om kollektivavtal

Bankens vd, Sebastian Siemiatkowski, skrev om kollektivavtal på X, tidigare Twitter, förra helgen:

”Spenderat helgen med att läsa det första utkastet till kollektivavtal som facken skickade för 1 vecka sedan. Det och Star Wars med barnen. Spännande att faktiskt se ett riktigt i detaljerna. Läste ju om Saltsjöbadsavtalen i skolan och sen på Handels. Men aldrig fått chansen att läsa det i detaljerna på det här sättet. Intressant och mycket att fundera på kring det och hur det är tänkt att funka.”

När Kollega ber Klarna om en kommentar till de avbrutna förhandlingarna får vi ett mejl på engelska som vd:n skickade till alla anställda i fredags. Enligt det är Sebastian Siemiatkowski besviken på att fackförbunden avslutade förhandlingarna. Han medger att förhandlingarna gått långsamt, men förstår inte varför facken inte ville fortsätta:

"Med mina goda avsikter och tro på svensk pragmatism och samarbetsanda kan jag inte förstå varför de inte skulle vilja ta denna möjlighet att utforska en bra väg framåt!", skriver han.

Enligt vd:n är flera anställda skeptiska till kollektivavtal och vill hellre företräda sig själva. 

Sebastian Siemiatkowski skriver också att villkoren på Klarna är mycket bättre än villkoren i det föreslagna kollektivavtalet. Dessutom är han tveksam till om kollektivavtal passar Klarna eftersom banken är internationell med en unik affärsmodell och arbetsplatskultur.

Han avslutar dock med att skriva att han inte utesluter ett kollektivavtal på Klarna, men att han vill analysera frågorna kring ett avtal ytterligare. 

Det här innebär kollektivavtal

Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan en arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och ett fackförbund. Avtalet reglerar villkoren för lön, semester och arbetstid. Det innefattar också försäkringar för exempelvis sjukdom och avtal om tjänstepension.

Kollektivavtalet gäller alla på arbetsplatsen, oavsett om man är med i ett fackförbund eller inte. Villkoren i kollektivavtalet är miniminivåer.