Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

5 frågor om framtiden till Unionens ordförande

Unionens ordförande Martin Linder, som även är medlem i regeringens digitaliseringsråd, tror inte att robotarna kommer ta över alla jobb.
Publicerad 3 oktober 2017, kl 14:56
Illustration: Anna Skoog
Illustration: Anna Skoog

Hur kan Unionen rusta medlemmarna för framtiden?
– Vi jobbar intensivt med frågan om ett livslångt lärande för medlemmarna. Vi har förslag till förändringar i utbildningssystemet och ser också gärna lösningar genom kollektivavtal.

Läs mer: Så blir jobbet 2030

Har fackförbunden någon funktion att fylla i den nya plattforms- och gigekonomin?
– Absolut, men det är viktigt att inte fastna i gamla strukturer utan bejaka utvecklingen och vara uppmärksam på problem. Trots den tekniska utvecklingen är det fackliga grunduppdraget detsamma. Vi jobbar för ordning och reda på arbetsmarknaden för att människor ska få bra pensioner, ersättning vid sjukdom och föräldraledighet, samt för att skapa ett hållbart arbetsliv.

Vilka farhågor har du inför framtiden?
– Teknikutvecklingen ställer krav på kompetensutveckling. Om det inte lyckas finns det risk för ett tudelat samhälle där en grupp står utanför trygghetssystemen. För att samhället ska hålla ihop är det av största vikt att så många som möjligt får rätt kompetens och chans till reallöneökningar.

Läs mer: I framtiden krävs livslångt lärande

Är du framtidsoptimist?
– Ja, jag ser jättestora möjligheter. Monotona jobb försvinner. Rätt hanterat kan flexibla arbetsformer och egenföretag göra att människor får mer inflytande över sina liv. Jag tror inte att robotarna kommer att ersätta hälften av alla jobb, däremot kommer många yrken att förändras och förnyas.

Läs mer: Beredd? Här kommer AI

Unionen kan kanske värva robotar?
– Vi hade ett aprilskämt om att möjliggöra medlemskap för AI. Det gäller att ha ett öppet sinne …

Gertrud Dahlberg