Annons
Annons
 • Unionen får rätt i rättstvist om pensioner. Foto: TT

Unionen vann rättstvist mot SAS-anställda

Publicerad 26 april 2021, kl 13:51

Unionen och SAS tecknade avtal om höjd pensionsålder, till många anställdas förtret. Nu, nio år senare, kommer en dom i Svea Hovrätt som ger Unionen rätt.

En lång juridisk följetong verkar ha fått sitt slut. I slutet av förra veckan slog Svea Hovrätt fast tingsrättens tidigare dom, som ger Unionen rätt gentemot de knappt 200 personer som stämt fackförbundet för ”olovligt förfogande över pensionsrätt”. Det här skriver Sak och Liv.

För att förstå bakgrunden till målet behöver vi backa bandet ända till 1974.

Då kom facket och SAS överens om en lönesänkning på 2,5 procent, i utbyte mot att anställda kunde gå i pension redan vid 60. När SAS sedan befann sig i ekonomisk kris 2012, och var nära att gå i konkurs, tecknade företaget och Unionen ett nytt kollektivavtal.

Pensionsåldern höjdes

I avtalet skrevs möjligheten att gå i pension vid 60 bort och ny pensionsålder blev 65, en förändring som påverkade ungefär 300 anställda.

Det nya avtalet väckte stor ilska och 2015 lämnade 190 kabinanställda på SAS, de flesta av dem Unionenmedlemmar, in en stämningsansökan mot fackförbundet Unionen.

– Vi gav aldrig vårt godkännande till att våra pensioner skulle minska på det här sättet. Flera av oss har blivit av med upp till hundratusentals kronor i pensionskapital, sa en av de kabinanställda, Martin Gärtner, då.

Läs mer: SAS-anställda förlorade mot Unionen

För ett år sedan meddelade Stockholms tingsrätt sin dom i ärendet. De gav Unionen rätt och menade att de anställda inte blivit av med några pensionspengar, utan att pengarna blivit omdisponerande till ett senare skede i livet. Och nu har alltså Svea Hovrätt slagit fast tingsrättens dom. Sak och Liv skriver att hovrätten menar att de klagande inte förlorat något pensionskapital.

De SAS-anställda som stämde Unionen ska nu betala rättegångskostnader på 2 795 kronor per person.

Oscar Broström
[email protected]
 • Läs även...

  Facklig ilska mot SAS bemanningsföretag

  SAS startar upp två dotterbolag med bemanningsföretag som ska ta hand om delar av bolagets flygningar. Det hotar svenska arbetstillfällen men också vilka villkor som ska gälla för kabinanställda, menar kabinfacket på SAS.

 • Läs även...

  De fortsatte jobba efter 65

  Allt fler jobbar efter 65 – trots seglivade fördomar om äldres arbetsförmåga. För Ann-Mari Niklasson krävdes det en stroke innan hon motvilligt drog sig tillbaka vid 80.

 • Läs även...

  Nytt avtal ändrar kraven vid arbetssjukdom

  Förutom mer pengar i fickan för de anställda fick facken inom industrin även igenom en del anpassningar i Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada. Bland annat slopas kravet att den anställda själv ska bevisa att det är arbetsgivaren som vållat en arbetssjukdom.

 • Läs även...

  Pension vid 65 stark norm

  Är det dags för pension så snart du fyller 65? Eller har du hälsa och lust att fortsätta några år till? Attityder till äldre påverkar kraftigt vår vilja att jobba upp i åren.

 • Läs även...

  John Mellkvist kämpar mot ålderismen

  PR-konsulten John Mellkvist är starkt kritisk mot ålderismen på arbetsmarknaden och har engagerat sig i att förbättra attityderna, bland annat genom en nyutkommen bok.
  – Värst ålderism utövas sannolikt av min egen generation, säger han.

 • Läs även...

  Vings krav: Sänk lönen eller bli av med jobbet

  Vings flygbolag vill sänka kabinpersonalens löner med 20 procent. Om de anställda inte går med på sänkningen blir de av med sina jobb. Unionen vägrar men kan tänka sig att förhandla om andra saker.

 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Det vill medlemmarna att Unionen jobbar för

  Minskad arbetstid, online-kontrakt och att de som jobbar hemifrån blir fullt försäkrade. Det är några frågor som medlemmarna tycker att Unionen ska jobba för framöver.