Annons
Annons
 • Andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper är 24 procent, en ökning med en procentenhet jämfört med förra året. Foto: Tore Meek/NTB/Scanpix, Henrik Holmberg/TT

Unionen kan tänka sig kvotering

Publicerad 7 oktober 2019, kl 15:16 Uppdaterad 8 oktober 2019, kl 08:55

Om det inte blir fart på arbetet med jämställda styrelser kan Unionen tänka sig kvotering. Det framgår av den plattform för jämställdhet som förbundet diskuterade under kongressens första dag.

För tre år sedan föreslog den dåvarande regeringen en lag om könskvotering i bolagsstyrelser. Lagen skulle gälla från 2017.

Enligt förslaget skulle minst 40 procent av styrelseposterna i börsbolagen bestå av kvinnor senast 2019 – om inte skulle bolagen få betala en avgift på mellan 250 000 och 5 miljoner kronor. Förslaget stoppades dock av allianspartierna och Sverigedemokraterna.

I dag, måndag, släpptes den årliga Albrightrapporten. Enligt den är andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper nu 24 procent, vilket är en ökning med en procentenhet jämfört med förra året.

Just nu pågår Unionens kongress i Malmö. Under förmiddagen diskuterades förslaget till politisk plattform för jämställdhet och mångfald för de kommande åren. Det är Unionens första politiska plattform för de frågorna.

En del av plattformen handlar om ledningsgrupper och styrelser. Enligt den kan Unionen nu tänka sig att arbeta för kvotering för att nå jämställda styrelser: ”Om ägare och valberedningar inte inom en snar framtid tar ansvar för mer jämställda styrelser bör regler om kvotering inte uteslutas.”.

Unionen har tidigare varit negativ till kvotering. När lagförslaget var på remissrunda 2016 skrev Unionen att det inte är statens uppgift att ”reglera könsfördelningen bland de av bolagsstämman valda styrelseledamöterna”.

Till Kollega sa Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, att han inte trodde att Unionen skulle ändra ståndpunkt i framtiden.

– Man ska aldrig säga aldrig. Men jag har svårt att se vad som skulle få oss att byta fot. Allt tyder dessutom på att det går framåt och med andra insatser tror jag att det kan gå ännu fortare framåt.

Läs mer: Unionen säger nej till kvotering

Enligt den politiska plattformen finns det flera saker som kan öka jämställdheten och mångfalden i ledningsgrupper. I förslaget står att den enskilt viktigaste framgångsfaktorn är engagemang och vilja i företagens och organisationernas högsta ledningar.

Det står också att lagkravet på mångfaldspolicy ska gälla alla företags och organisationers styrelser, samt att valberedningar måste ta ansvar för större mångfald.

Plattformen antogs av  kongressen under tisdagsmorgonen.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Föräldralediga fortsätter straffas i arbetslivet

  Föräldralediga fortsätter drabbas av negativa konsekvenser på jobbet. Nära fyra av tio som varit föräldralediga i minst ett år uppger att de har missgynnats på grund av att de varit hemma med barn, enligt en ny undersökning.

 • Läs även...

  Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

  Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor.